Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voľby do európskeho parlamentu určia budúcnosť Európskej únie. Viete ako voliť?
Zdielať na

Voľby do európskeho parlamentu určia budúcnosť Európskej únie. Viete ako voliť?

BRATISLAVA / Už v sobotu, 25. mája, sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Slovensko zaznamenalo už tretíkrát po sebe najnižšiu účasť voličov. O tom, prečo je dôležité zaujímať sa o to, kto za nás hovorí v Bruseli či v Štrasburgu porozprávala Soňa Mellak - tlačová atašé Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

"Mali sme tu prezidentské voľby, ktoré boli väčšou ukážkou súboja politických strán, do ktorých sa politické strany viac zaangažujú a sú zaujímavejšie aj pre ľudí. Prieskumy zase hovoria, že primárnym dôvodom je, že si nevedia predstaviť priamy dopad svojej voľby, čo urobí 13 alebo 14 slovenských poslancov v Štrasburgu," povedala Mellak. Tieto voľby sú ale mimoriadne dôležité. Rozhodovať sa totiž bude o tom aká bude tvár Európy v blízkej budúcnosti. 

Voľby prebiehajú viacero dní, a to aj preto, že každá krajina má svoje špecifiká. Tento rok sa preto konajú od 23. do 26. mája. Začína sa v Holandsku a vo Veľkej Británii, pokračujú v Írsku a v sobotu na Slovensku. Vo väčšine krajín, v 21 krajinách sa voľby konajú v nedeľu. Posledná krajina, ktorá zatvára volebné miestnosti je Taliansko. 

Ako voliť?

Do volebnej miestnosti prídete s občianskym preukazom, prípadne s voličským preukazom. Z papierov si vyberiete jednu politickú stranu a v nej zakrúžkujete najviac dve mená svojich kandidátov. Dokopy si volíme 14 europoslancov, z toho 13 nastúpi a 14. bude na pomyselnej "čakačke" a nastúpi až po brexite. V celom parlamente bude 751 poslancov a po brexite sa ich počet zníži 705.

Definitívne výsledky budú známe až po tom ako odvolí Taliansko ako posledná krajina. V nedeľu o 23.00 hodine by pravdepodobne mali byť známe výsledky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy