Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Problém s pediatrami stále pretrváva. Jedna lekárka našla riešenie
Zdielať na

Problém s pediatrami stále pretrváva. Jedna lekárka našla riešenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kríza s pediatrami pretrváva. Dnes už vstúpili do platnosti mnohé výpovede. Tie podalo až 409 detských lekárov z celkovo 980-tich aktívnych. Premiér definitívny verdikt stále nemá. Jedna lekárka našla riešenie - a to záskok na sporné služby ambulantnej pohotovosti za väčšiu hotovosť. Na výzvu doktorky Černianskej na JOJ 24 reagoval mladý lekár z Banskej Bystrice.

"Ja dám 50 eur na hodinu komukoľvek, kto za mňa bude chodiť slúžiť. Lebo pre mňa je to nezaujímavé, je to naozaj vyčerpávajúce a strašne frustrujúce," uviedla Andrea Černianska, ambulancia pediatrickej nefrológie. "Na túto konkrétnu sa mi už podarilo zohnať jedného záujemcu mladého. Dnes som ich spojil. Tak dúfam, že pani doktorke pomôžeme. Celkom sa potešila," poznamenal Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

V tomto prípade ide o mladého atestovaného pediatra. Zdá sa, že aj toto je riešenie. Pediatri to ale musia ponúknuť. A dôležitú rolu zrejme hrá aj suma, ktorú doktorka Černianska ponúkla. V realite majú totiž detskí lekári za ambulantné pohotovostné služby oveľa menej. "Dnes zákon určuje, že za túto hodinovú mzdu má lekár na pohotovosti medzi 16-tou a 22-hou necelých 13 eur na hodinu. To naozaj nie je motivácia. Nečudujem sa, že na takejto službe nechcú obvodní lekári pracovať," dodal Visolajský.

Malý posun nastal aj na rezorte zdravotníctva. Minister Palkovič rokoval v tejto veci s asociáciou nemocníc Slovenska. Tí ho požiadali o zvolanie rokovania za okrúhlym stolom, a to všetkých dotknutých aktérov. "Termín budúco-týždňového stretnutia ešte nebol stanovený," avizovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. "Ukazuje sa, že zhruba 30 až 40% ambulantnej pohotovostnej služby je zneužívaná. Preto sme navrhli zmenu zákona, tak aby sa zvýšili poplatky za ambulantnú pohotovostnú službu minimálne na úroveň desať eur," objasnil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. 

Pri nutnej hospitalizácii by sa poplatok pacientovi vrátil. Zľavy by mali aj darcovia krvi a ZŤP. Cieľom je počet večerných pacientov znížiť. S okamžitým znížením ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22-hej na 20-tu, ale nesúhlasí ani asociácia nemocníc. Záťaž by sa totiž preniesla na nemocnice. Okrem toho tvrdia, že urgenty pre deti sú len tri na Slovensku. "Čo považujeme za veľké riziko. My s tým zásadne nesúhlasíme, dokým nie je upravená aj časť poplatková, neodsledovalo sa to do konca roka. A potom sa môžme k tomu vrátiť a realizovať takúto variantu," dodal Petko.

A ďalšou cestou je podľa SaS zvýhodňovať tých lekárov, ktorých pacienti na pohotovosť chodia minimálne a naopak znevýhodňovať tých, ktorých pacienti sú tam často. "Univerzálne skrátenie naozaj naprieč celým Slovenskom nie je možné. Pretože každé stanovisko pracuje inak," priblížila Tatiana Speváková, pediatrička. "Navrhujeme preto, aby MZ zriadilo alebo podporilo zriadenie telefonickej linky rodičom. BSK ponúka realizáciu tohto riešenia, budeme radi, ak sa ministerstvo pridá a nám aspoň preplatí náklady. Zo zahraničia vieme, že až polovica pacientov dokáže byť obslúžená tou telefonickou linkou," uviedol Tomáš Szalay, hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja, odborník SaS na zdravotníctvo. 

Problém pediatrov ma už pritom presah aj do politiky. "Mimoriadna schôdza určite nie je riešenie, pretože sa z nej stane len súťaž populistov pred voľbami," avizovala Jana Bittó Cigániková (SaS), poslankyňa SR. "Nekomunikuje sa, nehľadajú sa riešenia a to spôsobuje, že títo ľudia potom siahnu po radikálnych riešeniach," povedal Tomáš Drucker (Hlas-SD), bývalý minister zdravotníctva. "Keby sa pokračovalo v rezidentskom režime, noví pediatri nám prídu," poznamenal Richard Raši (Hlas-SD), bývalý minister zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy