Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bombový výbuch si vyžiadal 54 obetí. Ku krvavému útoku sa prihlásila skupina Islamský štát
Zdielať na

Bombový výbuch si vyžiadal 54 obetí. Ku krvavému útoku sa prihlásila skupina Islamský štát

ISLAMABAD / Počet obetí nedeľňajšieho samovražedného bombového atentátu v Pakistane stúpol v pondelok na najmenej 54. Rodiny už začali s pochovávaním obetí, informuje agentúra AFP.

K výbuchu bomby došlo v nedeľu na politickom zhromaždení islamistickej strany v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu. Na zhromaždení sa nachádzali stovky účastníkov. Zranenia utrpelo zhruba 150 ľudí, niektorí z nich sú vo vážnom stave. Zomrelo najmenej 46 ľudí. Podľa prvých zistení pakistanskej polície je za explóziu zodpovedný samovražedný atentátnik, ktorému preskúmajú vzorky DNA. Bezprostredne nebolo jasné, akú spojitosť s útokom má trojica zadržaných.

Presné okolnosti pravdepodobného samovražedného útoku boli aj v pondelok nejasné, píše DPA.

Terčom útoku bola podľa islamistická strana Džamíat-e-ulemá islám, ktorá usporiadala zjazd v meste Chár v regióne Bádžaur pri hraniciach s Afganistanom. Na mieste sa nachádzalo viac ako 400 členov a priaznivcov strany. Zhromaždenie sa konalo v rámci predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré by mali v Pakistane konať na jeseň.

Od návratu afganského Talibanu k moci v susednom Afganistane v roku 2021 došlo v Pakistane k prudkému nárastu počtu útokov. Provincia Chajbar Paštúnchvá sa považuje za baštu pakistanského Talibanu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy