Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Zlé správy pre tých, ktorí splácajú pôžičku. Úroky dosahujú historické maximá
Zdielať na

Zlé správy pre tých, ktorí splácajú pôžičku. Úroky dosahujú historické maximá

BRATISLAVA / Na rekordnú hodnotu zvýšila Európska centrálna banka (ECB) základnú úrokovú sadzbu pre banky. Urobila tak v snahe znížiť infláciu, ktorá dosahuje stále veľmi vysoké hodnoty. Pre bežných ľudí, ktorí splácajú pôžičky, to nie sú dobré správy. Zdražovanie však už spomaľuje, a tak je teraz otázka, čo spraví ECB v septembri.

Múdre hlavy vo Frankfurte nad Mohanom rozhodli a zvýšili už deviatykrát po sebe základnú úrokovú sadzbu na 4,25 %. Naposledy bola takto vysoko na začiatku globálnej finančnej krízy v októbri 2008. Dôvod je jasný - znížiť drastickú infláciu. "Sme odhodlaní zabezpečiť, aby sa inflácia vrátila čím skôr k nášmu cieľu 2 %," uviedla prezidentka ECB Christine Lagardeová. V realite bežných Slovákov, ktorí splácajú svoje dlhy, to znamená... "Aktuálne tie ponuky, ktoré na trhu sú sa pri trojročnej fixácii pohybujú od 3,8 % po 4,8 %," vysvetlil Peter Gurecka, odborník na financie.

Ešte pred rokom sa pritom ľudia mohli dostať na 1 až 1,5 %. Na začiatku roka 2022 dokonca pod 1 %. Aktuálne navýšenie tak len logicky vytvára priestor na ďalší posun a určite nie smerom nadol. "Pri lepších bonitách budú tie úrokové sadzby okolo 4,5 % a pri horších bonitách až 5,5 %," opísala Daniela Rážová, riaditeľka BOND Reality. Všetci tak napäto očakávajú, čo spraví ECB v septembri. Jej prezidentka zvolila viac ako šalamúnsku odpoveď. "Mohli by sme najbližšie zvýšiť úrokové sadzby, mohli by sme mať pauzu," uviedla Lagardeová. Podobne "jasnú" odpoveď dal na svojej poslednej tlačovke aj guvernér Národnej banky Slovenska, Peter Kažimír. "Jediné, čo je isté, že septembrové zvyšovanie nie je isté," vyjadril sa Kažimír. Jediné, čo analytici vedia je, že zlaté hypotekárne časy sa tak rýchlo nevrátia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy