Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vstávate ráno so zlou náladou? Vedci vytvorili vzorec dokonalého rána
Zdielať na

Vstávate ráno so zlou náladou? Vedci vytvorili vzorec dokonalého rána

SLOVENSKO / VEĽKÁ BRITÁNIA / Viete o tom, že existuje matematický vzorec na výpočet úrovne dokonalého rána? Vzorec zostavili britskí vedci po tom, ako v prieskume zistili, že každý tretí oslovený ráno vstáva namosúrený a v zlej nálade. A potom niekoľko hodín trvá, kým sa sústredí na prácu. Pokiaľ ste na tom podobne, vzorec vám vraj pomôže vypočítať si svoje ideálne ranné vstávanie. Od prebudenia až po odchod do práce.

Pokiaľ ráno vstávame v strese a ponáhľame sa do práce, trvá nám niekoľko hodín, kým začneme s plnou koncentráciou pracovať. Čo je až okolo 11-tej hodiny. Vyplýva to z prieskumu britských vedcov. Zároveň aj to, že zhruba jedna tretina populácie ráno vstáva mrzutá, keďže používajú nevhodný ranný rituál. Aby sa k nemu každý mohol dopracovať, vytvorili vzorec dokonalého ranného rituálu. Ten však vyzerá na prvý pohľad zložito. "Neviem, či budú ľudia mať výdrž prejsť si to celé, tých premenných je relatívne veľa," uviedol Michal Zeman, chronobiológ Katedry živočíšnej fyziológie a etológie. 

B je počet minút, ktoré bežne venujeme raňajkám, E minúty na cvičenie, S minúty v sprche. "V menovateli 18-h1+1, to je čas strávený spánkom počas 24 hodín," dodal Zeman. W je rozdiel medzi 7. hodinou a 12 minútou ráno a časom, kedy reálne vstávame z postele. C je čas, ktorý ráno venujeme čítaniu, alebo lúšteniu krížoviek. Vedci zistili, že niektorým ranným činnostiam venujeme priveľa alebo málo času a podľa toho vzorec upravili. Výsledné G má byť menej ako číslo 37. My sme si vyskúšali, ako by malo vyzerať dokonalé ráno v praxi.

Budík nás zobudí o 6.44 ráno, ale nevstávame, len sa preberáme do 7.12, potom vstaneme a cvičíme 21 minút, o 7.33 ideme do sprchy, 7.43 sadáme za stôl a 18 minút si s pôžitkom vychutnávame raňajky. "Ráno viac glukózy, cukru, aby sme sa naštartovali, večer radšej proteíny, nech sa cukry odbúrajú," doplnil Zeman. S plným žalúdkom sa ešte neponáhľame do práce, najskôr si niečo prečítame. Potom sa v pokoji oblečieme a sme pripravení v práci podávať výkony s plnou koncentráciou.

Tento vzorec však podľa odborníkov nie je rozumné brať doslova, pretože si takto vyrobíme ešte väčší časový stres. "Ja by som to nevedel dodržať," poznamenal Zeman. "Každý z nás má nejaký svoj nejaký režim, ale aby sme aj fungovali všetci podľa nejakého vzorca, ktorý je naplánovaný úplne dopodrobna, to si neviem predstaviť," objasnila Zdenka Havettová, odborníčka pre zdravú výživu a životný štýl. "Existujú chronotypy, ktoré majú úplne inakšie nastavenie ráno a večer, akákoľvek unifikácia by bola škodlivá," ozrejmil Zeman. "Niekto pracuje večer, iný ráno," dodala Havettová.

Vzorec podľa nich môže byť skôr dobrým zdrojom inšpirácie, ako si nastaviť vlastný ranný rituál. "Najväčšia výhoda toho je, že pridali čas na raňajky," doplnila Havettová. "Asi je užitočné si pozrieť ten vzorec, ale veľmi tesne aplikovať to sebapoznanie," dodal na záver Zeman. 

Súvisiace články