Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kolaps ambulantnej pediatrie klope na dvere: Analytička navrhla riešenie
Zdielať na

Kolaps ambulantnej pediatrie klope na dvere: Analytička navrhla riešenie

BRATISLAVA / Situácia v ambulantnej pediatrii je alarmujúca. Už v pondelok 31. júla by mali byť platné výpovede mnohých detských lekárov. Celkovo ich dalo výpoveď 406 z 980 aktívnych. Požadujú redukciu služieb ambulantnej pohotovosti, ale aj zníženie počtu ordinačných hodín. Lekárske odbory to tvrdo odmietli. Neistota rodičov tak narastá, pretože finálne rozhodnutie premiér Ľudovít Ódor ešte neprijal.

"So zástupcami nemocníc sa má premiér údajne stretnúť až v pondelok. Ako inak, v posledný deň lehoty, kedy časti zo 400 pediatrov uplynie výpovedná doba z ambulantnej pohotovostnej služby," tvrdí Zuzana Dolinková. Aktuálne sa čaká na to, ako v tejto veci rozhodne premiér Ľudovít Ódor, ktorý si argumenty oboch strán vypočul.

​Kameňom úrazu je zmena ordinačných hodín

Hlavným dôvodom sporu je požiadavka znížiť ordinačné hodiny ambulantnej pohotovosti z 22. na 20. hodinu. Lekárski odborári to odmietajú s tým, že nemocničné urgenty už ďalšiu záťaž nezvládnu. "Ten pacient tú pohotovosť potrebuje. A presunúť to miesto dvoch lekárov, aby to riešil jeden neatestovaný lekár v nemocnici, to je stanovisko aj hlavných odborníkov pána prof. Banovčina a ďalších, ktorí hovoria, že to je isté ohrozenie zdravotnej starostlivosti a bezpečnosti," vysvetľuje Visolajský.

Podľa ministra Palkoviča a odborníkov, ktorí za ním stoja, je to ale inak. "Musíme sa samozrejme pozerať aj na tú ambulantnú sféru, ktorá momentálne je na pokraji kolapsu. A opatrenia a kroky, ktoré systematicky robíme, sú určené na jej stabilizáciu," poukázal minister. Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth uvádza strašidelné čísla: "Chýba nám vyše 600 ambulantných poskytovateľov v odbore všeobecné lekárstvo pre dospelých a primárnych pediatrov. Sú to katastrofálne čísla."

Šéf lekárskych odborárov hovorí o ďalších rizikách tejto zmeny

V prejave spomenul dôležitú súťaž každého oddelenia a poukázal na ich pretrvávajúci nedostatok. "Je to ďalšia záťaž sestier, ktoré nemáme. Tá sestra, ktorá robí na oddelení, často v dôchodkovom veku, musí tú pohotovosť, keď preberie nemocnica, zbehnúť z toho oddelenia, nechať tam pacientov bez dozoru a ísť na tú ambulanciu zabezpečovať pacienta," vysvetľuje Visolajský. 

"Skrátenie ordinačných hodín APS, ako aj ich zlúčenie je jediným a nevyhnutným riešením, nie blížiaceho sa kolapsu v ambulantnej sfére v pediatrii, ale už prebiehajúceho kolapsu," vysvetľuje Naďa Trenčanská Bedušová zo Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Podľa odborníčky na zdravotníctvo existujú aj rýchle riešenia. A toto je jedno z nich. "Je to zmena vyhlášky, ktorá by zoptimalizovala niektoré neefektívne body, kedy tí lekári naozaj sú preťažení a slúžia nad rámec toho počtu služieb, ktoré oni sami ponúkli, že dve do mesiaca je pre nich to únosné," navrhla zdravotná analytička Jana Ježíková.

A dokonca zafungovala aj výzva doktorky Čerňanskej v relácii Analýzy 24 na spravodajskej televízii JOJ 24. Mladí lekári z Banskej Bystrice sú ochotní jej pohotovostné služby odrobiť. "Ja dám 50 eur na hodinu komukoľvek, kto za mňa bude chodiť slúžiť. Lebo pre mňa je to nezaujímavé, je to naozaj vyčerpávajúce a strašne frustrujúce," priznala Čerňanská. 

​Toto gesto ale nie je trvalé riešenie

Počas tohto týždňa premiér otvoril aj možnosť, že by kvôli zmenám v súvislosti s ambulantnou pohotovosťou mohli iniciovať skrátené legislatívne konanie. Pritom o mimoriadnom zasadnutí parlamentu už hovoria aj poslanci. "Akonáhle dostaneme do ruky konkrétne znenie návrhu riešenia, začneme so zberom ďalších podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu," povedala Andrea Letanovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy