Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prípady detských samovrážd rastú. Deti a tínedžeri čakajú na pomoc mesiace
Zdielať na

Prípady detských samovrážd rastú. Deti a tínedžeri čakajú na pomoc mesiace

SLOVENSKO / Deti sa nemajú dobre, no štát to nezaujíma. Takto v skratke sa dá opísať starostlivosť o duševné zdravie mladých ľudí na Slovensku. Napriek tomu, že v poslednom roku skokovo stúpol počet pokusov o samovraždy medzi tínedžermi, na pomoc čakajú celé mesiace.

148 pokusov o samovraždu u detí a tínedžerov a 17 dokonaných samovrážd. Toľko prípadov tu ešte nebolo. Hlavná odborníčka pre detskú psychiatriu ale upozorňuje, že situácia je v skutočnosti ešte vážnejšia, než oficiálne štatistiky NCZI. "Bolo ich podstatne viac, všetci to na ambulanciách vidíme a cítime. Je ale pravda, že nie všetky deti sú zachytené a vyšetrené," priblížila Terézia Rosenbergerová, hlavná odborníčka na detskú psychiatriu. 

Covid, vojna na Ukrajine, paralelný život na sociálnych sieťach, rozpadnuté rodiny. Príčin je veľa, pomoc štátu však minimálna. O samovraždu sa pred niekoľkými rokmi pokúsila aj Nina. Pomoc vyhľadala, až keď u nej prepukla bipolárna porucha. "Ja som sa začala cítiť zle, keď som mala 12-13 rokov. Začalo to nenávisťou k sebe, sebapoškodzovaním. Ja som nevedela, že potrebujem pomoc," povedala Nina, peer konzultantka.

Deti, ktoré potrebujú pomoc psychológov, či dokonca psychiatrov, čakajú na vyšetrenie celé mesiace. Chýbajú lôžka, ktoré sú prakticky stále obsadené. Jediná liečebňa je na krajnom východe v Hrani, kam mnohí rodičia nemajú šancu za deťmi cestovať. Denné stacionáre sú takpovediac ešte len v plienkach. "Na územie celého Slovenska máme 100 lôžok na milión 300-tisíc detí. Na východe sú dve ambulancie na plný úväzok. Na vyšetrenie poruchy autistického spektra sa čaká rok dva," dodala Rosenbergerová.

"Rokujeme s psychiatrickou nemocnicou v Pezinku, či by sa našli priestory a lôžka pre detských pacientov," poznamenal Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR. "Pre ľudí, ktorí nemajú dostatok prostriedkov na to, aby si zaplatili psychoterapiu, alebo využívali iné služby, tak to je pomerne neriešiteľná situácia," uviedol Andrej Vršanský, výkonný riaditeľ Liga za duševné zdravie. 

Ako však upozorňuje riaditeľ Ligy za Duševné zdravie, psychiatrická liečba je len vrcholom celej pyramídy. Mnohé by sa dalo podchytiť včas, ak by u nás fungovali komunitné služby. "Majú slúžiť na to, aby odľahčili odborníkov, aby sa včasnejšie začal riešiť problém, ktorý keď sa nerieši, nemá byť kde inde riešený ako na psychiatrii. Slovensko je na chvoste v poskytovaní týchto služieb," doplnil Vršanský.

Príkladom sú peer pracovníci. Nina, ktorá boj s chorobou nevzdala, teraz pomáha ďalším. "Mojou úlohou ako peer konzultanta je počúvať. Dávať nádej, že napriek diagnóze sa dá žiť plnohodnotný život," doplnila Nina. "Na jednej strane sa dá nájsť v parlamente 500 miliónov na hocičo, na druhej strane, ak by sa našlo 500 miliónov na duševné zdravie, bola by to investícia, ktorú by bolo cítiť," ozrejmil Vršanský. "Z chorého nešťastného dieťaťa nevyrastie zdravý dospelý, ktorý bude schopný pracovať, mať rodinu, naplniť očakávania spoločnosti," objasnila Rosenbergerová. Mohli by byť peniaze z plánu obnovy, zatiaľ však reálne výsledky nie je vidieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy