Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Môžu neplnoletí brigádnici predávať alkohol? Zákon hovorí jasne
Zdielať na

Môžu neplnoletí brigádnici predávať alkohol? Zákon hovorí jasne

BRATISLAVA / Hádam každý tínedžer vie, že letné mesiace sú ako stvorené na brigády. Lenže nájsť si brigádu nie je vždy jednoduché. Možno aj preto, že v prípade spôsobenej škody sa na mladého zamestnanca do 18-rokov nevzťahuje hmotná zodpoved nosť. Privyrábať si môžu aj osoby mladšie ako 15 rokov jednoduchšími prácami, ako sú napríklad marketingové služby.

Podmienkou nie je len vek

Letné brigády sú ideálnym spôsobom ako si mladí ľudia do 18 rokov môžu zarobiť peniaze. Pracovné podmienky pre nich sa oproti dospelým líšia. "Prácu mladiství môžu vykonávať osoby od 15-tich rokov, pričom musí byť splnená aj tá podmienka, že musia mať už vykonanú 10-ročnú školskú dochádzku," uviedol advokát Jozef Dobrovič. Aby mohol tínedžer podpísať zmluvu, potrebuje absolvovať lekársku prehliadku.

Zákonného zástupcu na podpis zmluvy netreba

Súhlas zákonného zástupcu nie je podmienkou pre právoplatnosť zmluvy, ale bez neho si koledujete o problémy. "Nie je to podmienkou na platnosť zmluvy. Zmluva vznikne, ale tým pádom zamestnávateľovi hrozí pokuta do výšky 6 639 €," dodal advokát. Na tému letných brigád sa vyjadrila aj hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Kristína Korenková: "Mladistvý zamestnanec môže vykonávať prácu na základe dohody o brigádnickej práce študenta v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere." Mladí ľudia do 18 rokov môže vykonávať prácu aj na základe pracovného pomeru – u osoby mladšej ako 16 rokov je to maximálne 30h/týždenne a u staršej ako 16 rokov až 37.5 hod/týždenne.

Práca s alkoholom nie je zakázaná

Zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov spomína len zákaz predaja alkoholu mladistvým osobám. "Nie je tam vôbec upravený nejaký zákaz, prípadne nejaká sankcia, na základe ktorej by mladistvý nemohol predávať alkohol," vysvetľuje právnik. Mladí ľudia nemôžu pracovať v noci, ale existujú aj výnimky. "Výnimočne môže mladistvý zamestnanec vykonávať nočnú prácu, ak dovŕši 16 rokov, ale môže ju vykonávať maximálne v rozsahu 1 hodiny a ak je to nevyhnutné pre jeho prípravu na povolanie,“ doplnila Korenková.

O jednoduchú prácu sa môžu uchádzať aj osoby mladšie ako 15 rokov. "Najčastejšie ide o práce, napríklad účinkovanie na kultúrnych podujatiach, športových podujatiach alebo reklamných činnostiach," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy