Skoro jasno
17°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Bratislavu čaká kráľovský víkend: Pripravte sa na tieto obmedzenia
Zdielať na

Bratislavu čaká kráľovský víkend: Pripravte sa na tieto obmedzenia

BRATISLAVA / Bratislava aj tento rok ožije korunovačnými slávnosťami. Keďže na podujatí sa okrem tradičného hlavného sprievodu zúčastnia aj stovky ľudí, na bezpečnosť budú dohliadať policajti. Rátať treba aj s obmedzeniami v doprave.

Hlavný program Bratislavských korunovačných dní odštartuje už zajtra o 15-tej hodine, kedy slávnostný sprievod vyrazí z Bratislavského hradu. Dvesto členná masa ľudí sa následne presunie ulicami Starého Mesta až k Hlavnému námestiu. Na bezpečnosť bude dohliadať štátna polícia, kynológovia, aj mestskí policajti. No a práve tí budú zároveň súčasťou aj hlavného sprievodu. "Policajti KDI Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v spolupráci s policajtmi MsP zabezpečia sprievod od Bratislavského hradu, cez Zámockú ulicu - Kapucínsku ulicu - Župné námestie po Michalskú bránu," uviedla Silvia Šimková, hovorkyňa Krajskej polície Bratislava. 

Pozor na dopravné obmedzenia

Keďže slávnostný sprievod sa ulicami Bratislavy bude presúvať približne hodinu, verejnosť musí rátať aj s dočasnými dopravnými obmedzeniami. "Budeme sa koordinovať v súčinnosti s policajnými zložkami. To znamená, že v teréne budú aj dopravní dispečeri. Treba počítať s obmedzeniami v okolí Kapucínskej ulice a v okolí Bratislavského hradu," uviedol hovorca dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec. 

Organizátori na korunovačných slávnostiach očakávajú približne tisícku návštevníkov. "Zaujímavé je, že nás potom odprevádza niekoľko stoviek rodín s deťmi, ktoré sa pridávajú k sprievodu a idú do Starého mesta," povedal Vladimír Grežo, predseda Bratislava Touris Board. Keďže podujatia sa zúčastní väčšia masa ľudí, polícia z bezpečnostných dôvodov, upozorňuje aj na takzvaných vreckárov. "V prípade takýchto aktivít sme pripravení zasiahnuť, ak by tam napríklad boli vreckoví zlodeji, alebo by niekto narušoval verejný poriadok," upozorňuje Peter Borko, hovorca Mestská polícia Bratislava.

Návštevníkov čaká aj koruna

Hlavné mesto od dnes už po piaty krát ožíva Bratislavskými korunovačnými dňami, ktoré budú trvať až do nedele. Okrem korunovačného sprievodu Leopolda I., ktorý pôjde mestom zajtra popoludní, si návštevníci môžu zblízka pozrieť aj repliku Svätoštefanskej koruny vystavenú v Katedrále sv. Martina. Na hlavnom námestí bude na divákov čakať dobová mučiareň, či remeselné trhy a rytierske zápolenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy