Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
523. deň na Ukrajine: Ukrajina začína rokovať s USA o bezpečnostných zárukách
Zdielať na

523. deň na Ukrajine: Ukrajina začína rokovať s USA o bezpečnostných zárukách

UKRAJINA / Ruské rakety dopadli na deväťposchodovú budovu v meste Kryvyj Rih. Najmenej 6 ľudí zahynulo, vyše 70 sa zranilo. Ostreľovaniu čelil aj Cherson a Charkov. Proruskí separatisti tvrdia, že Ukrajinci útočili na Doneck a usmrtili najmenej dvoch ľudí. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že za posledný týždeň vojaci dobyli takmer 15 kilometrov štvorcových územia na juhu a východe. Na sociálnych sieťach sa objavilo video, ktoré naznačuje ukrajinský útok na Moskvu s konkrétnym dátumom jeho vykonania.

Ukrajina začína s USA rokovať o bezpečnostných zárukách

Kyjev začína rokovať s Washingtonom o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ktoré majú byť v platnosti, dokiaľ si Ukrajina nezaistí členstvo v Severoatlantickej aliancii. V nedeľu (30. júla) to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Začíname rozhovory so Spojenými štátmi. Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú konkrétne, dlhodobé záväzky zabezpečujúce schopnosť Ukrajiny v budúcnosti poraziť a potlačiť ruskú agresiu. Pôjde o jasne navrhnuté formáty a mechanizmy podpory," napísal Jermak v príspevku na platforme Telegram. Vysvetlil, že predmetné bezpečnostné záruky budú v platnosti, kým Ukrajina nevstúpi do NATO.

Rokovania Kyjeva s Washingtonom o bezpečnostných zárukách nadväzujú na deklaráciu krajín zoskupenia G7 o trvalej vojenskej podpore pre Kyjev. Súčasťou tohto prísľubu oznámeného na júlovom summite NATO vo Vilniuse je vypracovanie a dodržiavanie bezpečnostných záruk. Jermak uviedol, že k tomuto záväzku G7 sa pridalo ďalších desať krajín. Ukrajina podľa jeho slov rokuje s každou z nich o podmienkach budúcich bezpečnostných záruk. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta tiež avizoval, že predstavitelia niekoľkých krajín sa stretnú v Saudskej Arábii, aby diskutovali o ukrajinskom mierovom pláne, ktorý je založený na stiahnutí ruských vojsk z ukrajinského územia. Termín danej schôdzky nešpecifikoval. 

Rusi zaútočili raketami na Zelenského rodisko Kryvyj Rih 

"Ruský raketový útok zasiahol v pondelkových (31. júl) ranných hodinách ukrajinské mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo vnútra. Na neoverenom videozázname, ktorý sa šíril na sociálnych sieťach, bolo vidieť poškodenú a horiacu deväťposchodovú budovu. Počet obetí stúpol na 6. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že zranenia utrpelo ďalších 70 ľudí, a potvrdilo správy, že pri výbuchu zahynulo aj desaťročné dievča a jeho matka. 

Zelenskyj v reakcii v aplikácii Telegram uviedol, že rakety zasiahli obytnú aj univerzitnú budovu v jeho rodnom meste, ďaleko od frontovej línie. "Tento teror nás nezastraší, ani nezlomí. Pracujeme na záchrane našich ľudí," napísal prezident.

​Tím českých lekárov bude na misii v Ľvove operovať desiatky zranených 

Tím českých lekárov z Fakultnej nemocnice Brno začal pôsobiť v ukrajinskom meste Ľvov. Ide o prvú lekársku misiu programu MEDEVAC, v rámci ktorej by mali českí lekári operovať dve desiatky ukrajinských pacientov, ktorí nemajú v dôsledku vojny prístup k zdravotnej starostlivosti. V pondelok (31. júla) to uviedla Klára Dlubalová z českého ministerstva vnútra.

Traja českí chirurgovia a jeden anestéziológ začali v pondelok operovať prvých ukrajinských pacientov. "Zamerajú sa najmä na komplikované zranenia spôsobené vojnovým konfliktom na Ukrajine a pacientom tak umožnia návrat k dôstojnejšiemu životu," spresnil rezort vnútra. Český minister vnútra Vít Rakušan zdôraznil, že hoci je na Ukrajine stále vojna, Česko intenzívne pomáha s obnovou infraštruktúry aj služieb. "Chceme, aby sa situácia v krajine stabilizovala čo najskôr. Aj preto sme na Ukrajinu vyslali tím lekárov, ktorí pomôžu obetiam vojny alebo tým, ktorí sa pre vojnu k zdravotnej starostlivosti nedostanú," uviedol minister. Zároveň pripomenul, že MEDEVAC sa krátko po vypuknutí vojny spolu s Českým červeným krížom a Fakultnou nemocnicou Královské Vinohrady v Prahe zapojil do pomoci ukrajinským popáleninovým centrám. Ukrajine dodali zdravotnícky materiál v hodnote asi dvoch miliónov českých korún (viac ako 83 000 eur).

​Prigožin: Vagnerovci nateraz neplánujú nábor nových bojovníkov

Šéf ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok (31. júla) vyhlásil, že jeho žoldnieri nateraz nerobia nábor nových členov, v budúcnosti sa to však môže zmeniť. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. "V súčasnosti sa snažíme definovať naše ďalšie úlohy, ktoré sa stávajú čoraz jasnejšími. Bezpochyby pôjde o akcie vykonané v mene Ruska," povedal v nahratej správe v aplikácii Telegram hlas, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou patrí Prigožinovi. Šéf vagnerovcov tiež dodal, že niektorí z jeho bojovníkov sa "bohužiaľ presunuli do iných mocenských štruktúr", no pravdepodobne sa budú chcieť vrátiť naspäť do jeho žoldnierskej skupiny. "Kým nemáme nedostatok príslušníkov, nebudeme robiť nové nábory," vyhlásil Prigožin. Zároveň vyhlásil, že ak bude Rusko potrebovať posilniť ochranu svojich záujmov, "vagnerovci s určitosťou naberú nových členov".

The Guardian pripomína, že budúcnosť Vagnerovej skupiny je po júnovom neúspešnom pokuse o vzburu proti veleniu ruskej armády stále nejasná. Časť vagnerovských žoldnierov následne odišla z ruských základní do Bieloruska. Prigožin vtedy zverejnil video, v ktorom svojich bojovníkov vyzýva, aby "zbierali sily na novú cestu v Afrike".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy