Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa Krúpu sa už identifikovali ľudia, od ktorých môže pochádzať vynesenie nahrávky s Ficom
Zdielať na

Podľa Krúpu sa už identifikovali ľudia, od ktorých môže pochádzať vynesenie nahrávky s Ficom

Google News Button Sledovať správy

PARLAMENT / Bezpečnostná situácia na Slovensku si vyžiadala zvýšenú pozornosť parlamentu. Už minulý týždeň bol naplánovaný brannobezpečnostný výbor, no pre práceneschopnosť ministra vnútra sa musel presunúť. Poslanci sa tak zišli v pondelok, 8. novembra.

Vyšetrenie príslušníčky policajnej inšpekcie Diany Santusovej na polygrafe nie je ukončené

Po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Podľa neho Národný bezpečnostný úrad vykonal samotné vyšetrenie na polygrafe, poskytol namerané hodnoty a "my budeme ďalej pokračovať“.

Mikulec pripomenul, že platí nariadenie ministra vnútra, že príslušníci policajného zboru a policajnej inšpekcie sa zúčastňujú na vyšetrení polygrafom na Kriminalisticko-expertíznom ústave Policajného zboru SR. Keďže Santusová mala určité výrady, tak jej rezort vyhovel a dohodol sa na vyšetrení na NBÚ.

Santusová bola šéfkou vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, ktorý preveroval podozrenia z údajného manipulovania vyšetrovania medializovaných trestných káuz zo strany Národnej kriminálnej agentúry. Pri pokuse zadržať svedkov podozrivých z krivých výpovedí si údajne neoprávnene vyžiadala nasadenie zásahového tímu Hraničnej a cudzineckej polície zo Sobraniec. Dočasný šéf inšpekcie Petre Scholtz ju neskôr z čela tímu odvolal.

Nahrávky z chaty 

Pokiaľ ide o únik videí z poľovníckej chaty, na ktorých sú predstavitelia strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico a exminister vnútra Robert Kaliňák s advokátmi Marekom Parom a synom policajného exprezidenta Tibora G. a oligarchom Miroslavom Bödörom, predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO) povedal, že tento prípad má nielen politický, ale aj trestnoprávny dosah. "Bola identifikovaná skupina ľudí, od ktorých môže pochádzať vynesenie tejto nahrávky. Ide o členov Policajného zboru, zatiaľ boli vylúčení iní aktéri,“ priblížil Krúpa. Podľa neho rezort vnútra pracuje na nových opatreniach, ktoré by mali obmedziť únik takýchto informácií.

Polícia pôvodne chatu monitorovala pre pytliactvo. Policajný prezident Štefan Hamran povedal, že prípad pytliactva bol operatívne rozpracovaný vlani v októbri a vtedy sa nedalo predpokladať, kto sa bude na spomínanej chate stretávať. Na otázku, ako často NAKA rieši pytliactvo, Hamran odpovedal, že "pre nás tam môžu byť záujmové osoby a vtedy si uplatňujeme výberovú príslušnosť.“ Keďže ide o živý prípad, Hamran odmietol povedať, o aké záujmové osoby ide.

Exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) zdôraznila, že ak sa po prvej či druhej nahrávke na chate zistilo, že nedochádza k pytliactvu, mala sa pripraviť nová žiadosť o nasadenie informačno-technických prostriedkov odsúhlasená sudcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy