Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vraždy, korupcia alebo únosy: Pri odhaľovaní trestných činov tvoria dôležitú súčasť takzvaní agenti
Zdielať na

Vraždy, korupcia alebo únosy: Pri odhaľovaní trestných činov tvoria dôležitú súčasť takzvaní agenti

BRATISLAVA / Získavanie informácií z prostredia zločineckých skupín či dolapenie páchateľov. V týchto prípadoch pomáhajú vyšetrovateľom takzvaní agenti a informátori, pričom neraz riskujú vlastné životy. Napokon ale aj vďaka nim skončia mnohí zločinci za mrežami.

"Použitie agenta v predsúdnom konaní, to znamená pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní, kde na návrh prokurátora ustanovuje agenta sudca pre prípravné konanie." informuje z katedry trestného práva Právnickej fakutly UK Tomáš Strémy. 

Ich úlohou je hlavne zabezpečenie informácií pre usvedčenie páchateľov. Samotným agentom môže byť iba policajt. Platí tu výnimka, a to pri korupcii kde môže byť nasadený aj agent z ulice. Zaujímavosťou je inštitút takzvaného agenta provokatéra. "Keď ide o korupciu môže navádzať na trestnú činnosť, ale vždy je potrebné mať taký predpoklad, také podozrenie, že takáto činnosť by bola páchaná aj bez činnosti takéhoto agenta," tvrdí rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. 

Zo zákona vyplýva, že agenti trestnú činnosť páchať nesmú, za istých okolností ale môžu tak urobiť. Smutným faktom je napríklad medializovaný prípad z minulosti, ku ktorému došlo ešte pred 13 rokmi v Leviciach. Mladý policajt v pozícii agenta prišiel o život počas výkonu svojej služby. V utajení bol nasadený do lúpeže v zmenárni s cieľom dolapenia jej objednávateľov. "Nemal by sa rozširovať okruh ľudí, ktorí ich budú vizuálne poznať a prichádzať s nimi do kontaktu, pretože je nutné zachovať, že nebudú kompromitovaní a ich totožnosť bude maximálne utajená," hovorí bezpečnostný analytik Andor Šándor. 

Dôležitou súčasťou informátori

Dôležitou súčasťou kriminálneho spravodajstva sú aj informátori. Aj vďaka nim sa policajtom darí odhaľovať organizované skupiny. Na evidenciu a odmeňovanie informátorov sme dostali takúto odpoveď. "Informátorom v podmienkach policajného zboru označujeme osobu spolupracujúcu v prospech policajného zboru podľa zákona o policajnom zbore a ich evidovanie a odmeňovanie je predmetom utajovaných skutočností, takže o tom určite nemôžeme hovoriť," informuje hovorca prezídia policajného zboru  Michal Slivka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy