Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zatvorenie škôl sa odrazilo na psychickom zdraví mládeže. Študenti stratili pocit sociálnych väzieb
Zdielať na

Zatvorenie škôl sa odrazilo na psychickom zdraví mládeže. Študenti stratili pocit sociálnych väzieb

BRATISLAVA / Krízová linka IPčko má od začiatku roka za sebou viac ako 59-tisíc komunikácií. Tri štvrtiny hovorov smerovali od mladých ľudí do 30 rokov, ktorí potrebovali pomoc. Školy boli na Slovensku zatvorené najdlhšie spomedzi európskych krajín, a študenti stratili pocit sociálnych väzieb.

Mladých ľudí podľa štatistiky IPčka trápi najmä pocit osamotenia, strach, depresia, ale aj myšlienky na ukončenie života. "Im to nemusí ísť v škole, môžu mať problémy v sociálnych vzťahoch s rodičmi, s rovesníkmi, s nadváhou, zmenami, môžu mať poruchy spánku," informuje psychologička Andrea Madarasová Gecková . 

Po vyjadrení Ministerstva zdravotníctva SR, 21.októbra, o tom, že koronavírus rozširujú najmä stredoškoláci a ohrozujú tak svojich najbližších, stúpol v IPčku počet kontaktov s mladými stredoškolákmi, ktorí pociťovali úzkosť o 8 percent. "Veľmi dôležité je vyškrtnúť zo slovníka, že deti a dospievajúci za to môžu," hovorí Madarasová. "V danom čase, keď sme komunikovali ložiško medzi mladými ľuďmi, neznamená to, že by boli vinníkmi, ale práve naopak, chceli sme upozorniť, aby ľudia v kolektívoch dodržiavali pandemické opatrenia," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Mladí ľudia prichádzajú na linky s úzkosťami a obavami, čo bude s nimi v prípade, ak sa znova zatvoria školy. Obávajú sa najmä opätovnej izolácie od kamarátov. Plošné zatvorenie škôl sa odrazilo na zdvojnásobení pacientov v pedopsychiatrických ambulanciách. Podľa nového COVID automatu aj v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie bude prezenčná forma vzdelávania umožnená pre všetky ročníky na školách vo všetkých farbách okresov, a teda škola ako celok sa nezatvára.

"Na rozdiel od minulého roka nemôžu riaditelia a zriaďovatelia rozhodnúť o uzavretí celej školy, ale len o prerušení vyučovania v triede alebo v triedach. Pri obzvlášť závažných prípadoch môže RÚVZ prerušiť vyučovanie vo všetkých triedach z dôvodu zlej epidemickej situácie v danom okrese alebo výskytu ohniska nákazy," tvrdí hovorkyňa ministerstva školstva Renáta Vitková. 

"Potrebujú, aby tá situácia bola stabilná, to znamená, aby už nikto ďalej nepridával k ich prežívaniu vinu alebo úzkosť, aby ich nikto nestrašil, aby ten prísľub, že školy zostanú otvorené, bol pevný a aby to nebol trhací kalendár,"
hovorí Madarasová. 

"Na základe posúdenia pandemickej situácie môže miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva prerušiť vyučovanie vo viacerých triedach," Vitková. "Dôležitý je prístup, v druhej vlne sme sa hrali, že deti sú priorita, školy sú priorita, necháme ich otvorené a z večera do rána to nebola pravda. A nebola to pravda nie len, že na týždeň, ale na niekoľko mesiacov," hovorí Madarasová.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy