Polojasno
21°
Bratislava
Parlament by už mohol pokračovať v rokovaní, avšak bez svojho predsedu Borisa Kollára, ktorého museli po havárii operovať
Zdielať na

Parlament by už mohol pokračovať v rokovaní, avšak bez svojho predsedu Borisa Kollára, ktorého museli po havárii operovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po pozitívnych testoch niekoľkých poslancov odsunuli minulotýždňové rokovanie parlamentu. Dnes popoludní poslanecké grémium posudzovalo, či od zajtra môže schôdza pokračovať.

"Pokračuje jeho rekonvalescencia a bude to ešte na niekoľko týždňov, až mesiacov," informuje podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO).Práve podpredseda parlamentu Gábor Grendel zastupuje zraneného predsedu. Celé sa to začalo pred dvanástimi dňami po správe Mariána Kotlebu a na druhý deň sa už poslanci mohli ísť otestovať.

"Ja na tie testy musím ísť, keďže som bol v osobnom kontakte dlhšom ako 15 minút s Kotlebom, ktorý je pozitívne testovaný," hovorí Milan Mazurek (ĽSNS). Poslanec Mazurek nebol pozitívny na covid-19 ale viacero Kotlebovcov oznámilo, že im vyšiel pozitívny test. Okrem nich malo pozitívny výsledok testu, aj niekoľko jednotlivcov z iných strán. Aby sa tam korona nešírila, parlament minulý týždeň radšej nerokoval. Dnes je jasné, že v rokovacej sále bude zopár prázdnych kresiel, aj v najbližších dňoch.

"Máme s vysokou pravdepodobnosťou dvoch kolegov, ktorí mali pozitívny test," tvrdí Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Myslím, že niekde majú jedného-dvoch pozitívnych, to znamená, že tam platí karanténa, ostatní môžu prísť do roboty," hovorí podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Stopäťdesiat členná národná rada je uznášania schopná vtedy, keď sa prezentuje minimálne 76 poslancov. Toto kvórum by zajtra, aj v ďalších dňoch v parlamente malo byť.

"Mali by sme byť schopní otvoriť rokovanie schôdze, prerokovať zákony, aj hlasovať," hovorí Grendel. Predsedajúci budú striktne trvať na dodržiavaní hygienických pravidiel."Každý poslanec, ktorý nebude mať rúško bude napomenutý, a keď neposlúchne, bude vykázaný," informuje Šeliga.

"Ešte treba prerokovať asi 50 bodov, možno sa to stihne za týždeň, možno nie," tvrdí Pellegrini "Bavili sme sa o číslach, bude dosť poslancov aj z koalície, aj z opozície, aby parlament mohol normálne fungovať," dodal Juraj Šeliga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy