Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Trump alebo Biden? USA čaká finále volieb, na odpoveď si môžeme počkať nezvyčajne dlho
Zdielať na

Trump alebo Biden? USA čaká finále volieb, na odpoveď si môžeme počkať nezvyčajne dlho

WASHINGTON /  Američania si búdu v utorok vyberať svojich najvyšších predstaviteľov a okrem vysokej volebnej účasti možno čakať aj vypäté spory pre legitimitu výsledkov. Hlavnou otázkou je, či si prezident Donald Trump obháji mandát, alebo ho v Bielom dome vystrieda jeho demokratický rival Joe Biden.

V USA sú predpoklady pre dramatický záver volebného cyklu

Zaznievajú varovania pred možnými násilnosťami, úrady a podniky sa pripravujú na možnosť povolebných nepokojov, zatiaľ čo občania v posledných mesiacoch v rekordnej miere nakupujú zbrane. Záplava dezinformácií posilňuje polarizáciu a vášne v krajine.

"Ešte nikdy neboli voliči postavení pred jasnejšiu voľbu medzi dvoma stranami, dvoma víziami," povedal prezident Trump na augustovom zjazde Republikánskej strany. Podobne sa pred niekoľkými dňami vyjadril Biden, podľa ktorého by kontrast v "súbore hodnôt" dvoch prezidentských kandidátov nemohol byť väčší.

Od minulej jari, kedy bývalý viceprezident ohlásil, že bude tretíkrát kandidovať na prezidenta, USA zažilo sériu historických udalostí. Hlava štátu čelila ústavnej žalobe, kvôli údajnému zneužitiu funkcie. Krajinu zachvátila najväčšia vlna protestov a rekordne ničivá sezóna požiarov na západe zdevastovala tisícky obydlí. A vypukla epidémia, ktorá nabúrala ekonomiku a spôsobila smrť najmenej 230 000 obyvateľov.

Biden sľubuje zjednocovanie krajiny a hájenie demokratických noriem

Všetky tieto udalosti sa premietli do predvolebného boja. Biden kritizoval najmä prístup súčasnej administratívy k epidémii, ktorú prezident Trump od počiatku zľahčuje. Demokratický kandidát plánuje v prípade zvolenia zvýšiť dane pre korporácie a pre najbohatších Američanov, alebo chce začať s transformáciou ekonomiky, ktorá súvisí s klimatickými zmenami. Biden od začiatku hovorí o "boji o dušu tohto národa".

Trump reční o dokončení začatej práce a obnovení stavu, ktorý označuje, "najlepšia ekonomika v dejinách krajiny"

Ešte markantnejší je trend u Trumpa, ktorý svojho rivala označuje za skorumpovaného, či za bábku radikálnej ľavice a neustále prichádza s novými scenármi, ohľadom jeho prípadnej vlády. Minulý týždeň napríklad vyhlásil, že "Bidenove víťazstvo by znamenalo koniec svadieb, Dňa vďakyvzdania, Vianoc i 4. júla". 

Aj preto sú tohtoročné voľby niektorými vnímané ako "referendum o Trumpovi". Podľa analytikov sa dynamika vzťahuje nielen na voľbu prezidenta, ale aj na súbežne prebiehajúci výber poslancov Kongresu. Američania okrem hlavy štátu zvolia tiež 35 senátorov a celú novú Snemovňu reprezentantov.

Aktuálne čísla vyznievajú lepšie pre Bidena  

Zatiaľ majú viac dôvodov na optimizmus stúpenci Demokratickej strany, ktorá by podľa modelov mohla od budúceho roka ovládať obe komory Kongresu. Demokratovi Bidenovi zase prieskumy prisudzujú približne osembodové vedenie v preferenciách na úrovni celej USA, pričom jeho náskok sa od jari mení len minimálne. Lenže v prezidentskej voľbe rozhodujú hlasy tzv. Voliteľov, ktoré sa kandidátom prideľujú za víťazstvo v jednotlivých štátoch. Aj pri prepočte vyznievajú čísla lepšie pre Bidena, prieskumy však nemožno brať ako predpoveď výsledku.

Vývoj je nevyspytateľný aj v dôsledku organizácie volieb, ktorú poznačili obavy zo šírenia koronavírusu. Pandémie priniesla boom korešpondenčného hlasovania. Hlasy odovzdané na diaľku sa sčítajú ťažšie, ako tie z volebných miestností, navyše v niektorých štátoch môže proces začať až v utorok. 

Predpokladá sa rekordná volebná účasť 

Ľudia v USA hlasujú už niekoľko týždňov, jednak na diaľku, jednak v predčasne otvorených volebných miestnostiach. Špekuluje sa o tom, že volebná účasť by tento rok mohla byť najvyššia za poslednú dekádu. V roku 2016 dosiahla 55,5 percenta, keď hlasovalo bezmála 140 miliónov ľudí. Tento rok sa do volieb už pred hlavným termínom zapojilo viac ako 100 miliónov Američanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy