Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda odklepla prvú pomoc. Návrhy opatrení bude parlament schvaľovať na stredajšej schôdzi
Zdielať na

Vláda odklepla prvú pomoc. Návrhy opatrení bude parlament schvaľovať na stredajšej schôdzi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rokovanie vládneho kabinetu sa skončilo. Ministri mali na utorkovom programe miliardový balík takzvanej prvej pomoci na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie. Bližšie informácie priamo spred Úradu vlády SR poskytol Dárius Haraksin.

Po skončení utorkového rokovania vlády sa pred médiá postavil minister práce a minister financií, ktorí hovorili o prijatých opatreniach ako o takzvanej prvej pomoci, pretože už v stredu putujú prejednávané návrhy na schválenie do Národnej rady SR. 

Keď niekomu skončí podpora v nezamestnanosti v čase tejto krízy, tak bude predĺžená a vláda bude môcť túto dobu predlžovať až do skončenia krízy.

Takisto chcú zrovnoprávniť každého, aby sa hromadne neprepúšťalo na Slovensku. Zamestnanci by sa tak mali so zamestnancami dohodnúť, že ak ich pošlú na prácu z domu, lebo inak takáto firma neprežije, tak bude dostávať takýto zamestnanec osemdesiat percent mzdy. 

Hovorilo sa takisto aj o odkladaní dane z príjmu. Daňové priznanie bude stačiť podať a daň zaplatiť mesiac po skončení pandémie. 

Nemohlo sa v tomto prípade ísť podľa nemeckého modelu, pretože Nemecko sa podľa slov ministra financií pripravovalo už od čias minulej krízy. 

Opatrenia majú zatiaľ platiť pre zamestnávateľov do 250 zamestnancov, pričom o tých väčších sa stále rokuje. Vláda preto vyzýva k zhovievavosti. Nejde o prejav toho, že by vláda nemala záujem riešiť aj veľké firmy, ako skôr o skutočnosť, že sa ešte vždy rokuje. 

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy