Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ministerska Saková vysvetľuje svoje vyjadrenie k voličom zo zahraničia
Zdielať na

Ministerska Saková vysvetľuje svoje vyjadrenie k voličom zo zahraničia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa zastal ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) a vyzval všetkých ľudí v regiónoch, aby prišli voliť a vyjadrili svoj názor. Nižšia účasť voličov z regiónov na voľbách totiž podľa premiéra môže mať za následok, že o ich výsledku rozhodnú Slováci žijúci v zahraničí a voliči z hlavného mesta.

Na tlačovej konferencii sa k slovu dostala aj samotná Denisa Saková, ktorá sa chcela uviesť na pravú mieru niektoré informácie. Jej rezort je zodpovedný za organizovanie parlamentných volieb a ministerstvo budú stáť približne 10 miliónov eur. Ministerstvo vnútra je rovnako zodpovedné za distribúciu hlasovacích lístkov.  

"Zo zahraničia mohli požiadať o tieto hlasovacie lístky po prvé, ak občania majú trvalý pobyt na Slovensku, tak žiadali príslušnú obec či mesto, títo im hlasovacie lístky mali doručiť. Takisto ak občania majú príslušnosť k Slovenskej republike, ale nemajú trvalý pobyt, tak tieto hlasovacie lístky žiadajú prostredníctvom ministerstva vnútra. Takýchto žiadateľov bolo približne šesť tisíc a z týchto žiadateľov sme obdržali iba dve reklamácie o tom, že zásielka im nebola doručená. To sme obratom vybavili," vysvetľuje ministerka vnútra.  

Čo sa týka hlasovacích lístkov, ktoré mala rozposlať do zahraničia príslušná samospráva, ministerstvo obdržalo približne 200 reklamácií, ktoré následne posúvali na dotknutú obec a mesto, aby sťažnosti vybavili. 

Ministerka reaguje, že jej veta, ktorú citovali mnohé média nebola v plnom znení. Opätovne sa ju rozhodla povedať, aby predišla dezinformáciám: "V neposlednom rade musím povedať, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že máme asi 60 tisíc žiadostí od ľudí, ktorí žijú v zahraničí a ktorí si vypýtali hlasovacie lístky a chcú voliť. Skutočne apelujem na vás, nedovoľme takýmto ľuďom, čo žijú v zahraničí celý čas a čo sa o obraze Slovenska dozvedajú (tam nahrávka končí..pokračujem) iba z médii, aby spolu s voličmi z hlavného mesta rozhodli o výsledkoch v týchto voľbách. Prosím všetkých, aby ste prišli 29. februára voliť, nezostali sedieť doma, a potom zbytočne neľutovali, že ste nepodieľali hlasom na výsledku volieb." 

Iniciatíva SrdcomDoma.sk totiž v sobotu 8. februára informovala, že ministerka vnútra vyzýva vo videonahrávke prítomných, aby išli voliť, pretože parlamentné voľby môžu výrazne ovplyvniť hlasy zo zahraničia.

"Stali sme sa svedkami masívnej manipulácie, ktorá do korektného volebného súboja vôbec nepatrí. Chcem vás všetkých uistiť, že ja osobne ako aj pani ministerka, si vážime všetkých, ktorí prejavili záujem zúčastniť sa na februárových parlamentných voľbách,“ povedal na tlačovej konferencii premiér. Odmietol akékoľvek strašenie ľudí zo strany opozície a rôznych mimovládnych organizácií v tejto veci. Pellegrini zároveň vyzval všetkých ľudí v regiónoch, aby prišli voliť a vyjadrili svoj názor, a aby o Slovensku nerozhodovala vybraná skupina voličov v zahraničí. "Čím viac voličov k voľbám príde, tým lepšie pre Slovensko to bude a tým silnejší mandát bude mať budúca vláda,“ uzavrel predseda vlády.

Iniciatíva SrdcomDoma.sk sa pre vyjadrenia ministerky Sakovej obrátila na Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu. Šéfka rezortu je podľa iniciatívy sama súčasťou predvolebnej kampane a pritom má jej ministerstvo na starosti voľby a aj zabezpečenie ich priebehu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy