Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Už len 22 dní zostáva do volieb. Mien na kandidátkach ubúda
Zdielať na

Už len 22 dní zostáva do volieb. Mien na kandidátkach ubúda

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už len povestných 22 dní ostáva do chvíle, keď sa opäť postavíme k volebným urnám. O miesta v slovenskom parlamente sa bude uchádzať 25 politických subjektov a na kandidátkach sa objavilo 2736 ľudí. To posledné číslo sa ale zmenšilo.

Existujú tri možnosti, akým spôsobom sa dá odstúpiť z volieb. Jednotlivec môže odstúpiť sám, strana môže stiahnuť jednotlivca a dokonca strana ako celok môže odstúpiť z volieb. Také niečo sa stalo napríklad v roku 2002, kedy Demokratická strana uznala, že nemá silu sama postúpiť do parlamentu, odstúpila a vyzvala svojich sympatizantov, aby volili SDKÚ. Hovorí sa, že aj vďaka tomuto mohla vzniknúť druhá Dzurindova vláda. 

Čas medzi podaním kandidátok a voľbami je trojmesačný a tie dôvody na prípadné odstúpenie alebo stiahnutie jednotlivcov alebo strán môžu byť rôzne- V súčasnosti je v týchto voľbách zhruba o 10 kandidátov menej a je možné, že do dňa volieb ešte niektorý ubudnú. 

Ľudia by už v týchto dňoch mali mať v schránkach zoznam zaregistrovaných kandidátov, takže by si to mohli študovať. "Vo volebnej miestnosti je na tento fakt volič upozornený na výveske a na prípadné prednostné hlasy, ktoré získava sa neprihliada, takže toto je situácia s ktorou zákon počíta a nespôsobuje problémy," vysvetlil predseda štátnej komisie pre voľby. 

Pozrite sa 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy