Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Naď bol s advokátom Lipšicom opäť na NAKA. Vyzdvihol si rozhodnutie
Zdielať na

Naď bol s advokátom Lipšicom opäť na NAKA. Vyzdvihol si rozhodnutie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tieňový minister obrany hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Jaroslav Naď prišiel na NAKA, aby si vyzdvihol rozhodnutie o zrušení obvinenia. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Oznamovateľom mal byť šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar, ktorému ako Naď priznal, išiel pre majetky po krku.

Jaroslav Naď prišiel skoro ráno na NAKA, aby si prevzal rozhodnutie o zrušení obvinenia. Prišiel aj v spoločnosti svojho advokáta Daniela Lipšica. Podľa Lipšica bolo Naďovo stíhanie hrou vojenského spravodajstva, zatiaľ čo vyšetrovateľ NAKA sa podľa neho zachoval tak, ako mal. "Oceňujem, že vyšetrovatelia NAKA veľmi rýchlo zistili, že trestné oznámenie riaditeľa Vojenského spravodajstva je založené na výmysloch a hrubom zavádzaní," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic. 

Jaroslav Naď má za sebou niekoľko neľahkých dní, ale zvládol ich dôstojne a so vztýčenou hlavou.

Tieňovému ministrovi obrany z OĽaNO vyšetrovateľ zrušil obvinenie  zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti v piatok 29. novembra. V ten deň ale Naď ani jeho obhajca Lipšic nedostali žiadne doručenie. 

Policajti NAKA ho 19. novembra obvinili v Bojniciach, kde bol na diskusii s občanmi. Na mieste mu zadržali aj mobilný telefón. Teraz keď si bol po rozhodnutie na NAKA, mu ho polícia vrátila. 

Dva dni po obvinení vypovedal na NAKA

Jaroslav Naď prišiel v sprievode svojho advokáta Daniela Lipšica na NAKA. Po výpovedi sa pred novinármi vyjadril takto. "Komunikujem s množstvom ľudí. Pri jednej komunikácii s mojim kamarátom som položil otázky, ktoré sa týkali vyšetrovania kauzy Skripaľ v Salisbury. Ide o pokus o vraždu bývalého ruského agenta. položil som otázku, nedostal som na ňu odpoveď. To je v rýchlosti k tomu obvineniu. Považujem obvinenie za absurdné a nepodložené," povedal Jaroslav Naď. Spomínaný kamarát je z bezpečnostného prostredia. "Oznamovateľom je pán Balciar, ako inak," dodal Naď.

Naď išiel po krku šéfovi Vojenského spravodajstva Jánovi Balciarovi práve pre jeho majetky. Členovia OĽaNo  ro Igor Matovič, Gábor Grendel a Eduard Heger sa v deň zrušenie obvinenia voči Naďovi rozhodli, že podávajú podnet na finančnú políciu v súvislosti s majetkom šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Práve Balciar podal podnet na stíhanie Naďa. "Podávame podnet na finančnú políciu v zmysle zákona o preukazovaní pôvodu majetku na základe medializovaných informácií, že majetok Balciara presahuje hodnotu 3 miliónov eur," uviedol Gábor Grendel. Dodal, že je zrejmé, že majetok v takejto hodnote nemohol vo verejnej službe Balciar nadobudnúť. Ten sa bráni tým, že to, že v súčasnej dobe nejaká nehnuteľnosť nie je zaťažená ťarchou, neznamená, že v minulosti na jej nadobudnutie nebol využitý úver.

"Finančnej polícii, ktorá je zákonom oprávnená preverovať nadobudnutie majetku, som poskytol pri preverovaní môjho majetku maximálnu súčinnosť, vrátane poskytnutia podkladov ku všetkým formám úverov, pomocou ktorých bolo nadobudnutie nehnuteľností financované. To, že v súčasnej dobe nejaká nehnuteľnosť nie je zaťažená ťarchou neznamená, že v minulosti na jej nadobudnutie nebol využitý úver. O tejto skutočnosti však médiá účelovo mlčia," napísal v reakcii na kroky opozície Ján Balciar vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy