Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Atraktívna práca, pekný zárobok a množstvo skúseností. Frontex chce prijať viac ako 1000 nových zamestnancov
Zdielať na

Atraktívna práca, pekný zárobok a množstvo skúseností. Frontex chce prijať viac ako 1000 nových zamestnancov

SCHENGENSKÁ HRANICA / Atraktívna práca, pekný zárobok a množstvo skúseností v rôznych krajinách - európska agentúra Frontex chce v týchto dňoch prijať do svojich radov vyše tisícky nových zamestnancov. Nasadia ich na ochranu vonkajších hraníc Schengenu a tiež na boj proti prevádzačom a pašovaniu ľudí.

Nebude to ľahké. Nápor na schengenskú hranicu je obrovský. Len na našej východnej hranici zadržia každý rok množstvo prevádzačov aj nelegálnych migrantov. "Od začiatku roka 2019 do dnešného dňa sme na vonkajšej hranici SR s Ukrajinou zaznamenali. 69 prípadov pokusov o jej neoprávnené prekročenie a zadržali sme spolu 180 cudzincov," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. 

Frontex je Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž. Jej cieľom je ochrana vonkajších hraníc Schengenu. "Na to, aby sa niekto mohol stať zamestnancom Frontexu je potrebné najprv sa prihlásiť a splniť podmienky, ktoré sú tam, možno sa zdá niekomu, že celkom prísne," povedal Róbert Gucký, prvý zástupca riaditeľa UHCP SR. V súčasnosti chce Frontex vybudovať stály zbor Európskej agentúry. V prvej fáze sa chystajú prijať viac ako 700 príslušníkov. "Musia mať skúsenosti s ozbrojenými zložkami, môžu to byť pracovníci polície, ozbrojených zborov, krízového manažmentu, krízovej správy alebo colníci," vymenoval Róbert Gucký. Žiadatelia môžu byť v aktívnej službe alebo vo výslužbe. Základom je však ovládanie anglického jazyka, v ktorom budú musieť komunikovať. "Tak určite pre mladých ľudí je to lákavá ponuka, pretože nebudú platení podľa tabuliek. A určite ten plat bude vyšší ako priemer na Slovensku," dodal prvý zástupca riaditeľa UHCP SR.

Príslušníci pohraničnej stráže agentúry Frontex sa budú zameriavať na hraničné kontroly na pozemných, námorných a vzdušných hraniciach. Budú nasadení do pátracích a záchranných akcií. Konečný termín podania prihlášok na základe prvej výzvy je 16. decembra 2019. Viac policajtov ale potrebujú aj na našej východnej hranici. "Máme záujem naplniť stavy policajtov, tá práca policajta tu sa stáva atraktívnejšou. Policajti, ktorí tu pracujú využívajú najmodernejšiu techniku, ktorá je k dispozícii," dodal Róbert Gucký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy