Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odvolávanie Glváča sa nekoná. Sklamaná opozícia tvrdí, že je len špičkou ľadovca
Zdielať na

Odvolávanie Glváča sa nekoná. Sklamaná opozícia tvrdí, že je len špičkou ľadovca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza, ktorej cieľom malo byť odvolávanie Martina Glváča z pozície podpredsedu NR SR sa nebude konať. Koalícia nepodporula schválenie rokovacieho programu.

Koaliční poslanci zo strany SNS a z Mostu-Híd sa vo väčšine prípadov zdržali hlasovania, čím v podstate otvorenie mimoriadnej schôdze zablokovali. "Poslanci nášho klubu sa pri tomto hlasovaní zdržali, aby pánovi Glváčovi dali šancu prijať zodpovedné rozhodnutie," uvádza vo vyjadrení za stranu Most-Híd predseda Béla Bugár.

Hlasovania sa zdržal dokonca aj samotný Martin Glváč. Zvyšok poslancov Smeru-SD s výnimkou Juraja Blanára, ktorý sa tiež zdržal, hlasovalo proti programu mimoriadnej schôdze.

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podala opozícia na čele s Igorom Matovičom z hnutia OĽaNO. Ešte pred hlasovaním zasadala koaličná rada, na ktorej mal Smer-SD informovať o svojom stanovisku. Martin Glváč pred tým odišiel z centrály Smeru-SD zadným vchodom a novinárom sa vyhol. Premiér Peter Pellegrini, ktorý je zároveň členom strany uviedol, že ak sa Glváč rozhodne, tak ako očakáva, bude spokojný.

Glváč v utorok priznal, že s Kočnerom komunikoval. "Nie tak ako sa to uvádza v správach. Mnoho z nich je vytrhnutých, prekrútených, niektoré tam chýbajú," uviedol Glváč. "Ak by aj bola komunikácia autentická, nevidím tam jedinú toxickú vec,"

​Opozícia je sklamaná

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na brífingu v mene celej opozície opätovne vyzval podpredsedu parlamentu Martina Glváča, aby odstúpil zo svojej funkcie. Opozícia je podľa slov Matoviča sklamaná, že predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi nevadí, že Glváč je sluha mafie. Glváča prirovnal Matovič ku kotlebovcovi Stanislavovi Mizíkovi, ktorý sa tváril, že nepísal statusy, za ktoré bol pred súdom.

Podľa Matoviča to je typický príklad zla v politike. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS si myslí, že človek s takouto povesťou a s prepojením na mafiu nemôže ďalej zastávať funkciu podpredsedu NR SR. "Nevadí to ani Andrejovi Dankovi ani Petrovi Pellegrinimu. Povedali svojim poskokom, aby zariadili, že schôdza dnes nebude," povedal Matovič. Reagoval tak na to, že poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze, na ktorej chcela opozícia odvolávať Glváča. Podpredseda NR SR podľa informácií médií intenzívne komunikoval s Marianom Kočnerom, ktorý v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Matovič tvrdí, že Glváč je len špičkou ľadovca v boji proti mafii, no „rovnakých Glváčov sú v Smere desiatky". Glváč by mal podľa Matoviča v sebe objaviť zbytky zbojníckej alebo mafiánskej cti.

Matovič tvrdí, že má informácie z kuchyne Smeru-SD. Podľa nich je proti odchodu Glváča iba predseda Smeru-SD Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy