Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Glváč o komunikácii s Kočnerom: Ak by aj bola autentická, nevidím v nej jedinú toxickú vec
Zdielať na

Glváč o komunikácii s Kočnerom: Ak by aj bola autentická, nevidím v nej jedinú toxickú vec

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza, ktorej cieľom malo byť odvolávanie Martina Glváča z pozície podpredsedu NR SR sa nebude konať. Koalícia nepodporula schválenie rokovacieho programu. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podala opozícia na čele s Igorom Matovičom z hnutia OĽaNO. Ešte pred hlasovaním zasadala koaličná rada, na ktorej mal Smer-SD informovať o svojom stanovisku. Martin Glváč pred tým odišiel z centrály Smeru-SD zadným vchodom a novinárom sa vyhol. Premiér Peter Pellegrini, ktorý je zároveň členom strany uviedol, že ak sa Glváč rozhodne, tak ako očakáva, bude spokojný.

Glváč v utorok priznal, že s Kočnerom komunikoval. "Nie tak ako sa to uvádza v správach. Mnoho z nich je vytrhnutých, prekrútených, niektoré tam chýbajú," uviedol Glváč. "Ak by aj bola komunikácia autentická, nevidím tam jedinú toxickú vec," dodal Glváč.

Podľa Petra Pellegriniho sa v centrále vzniknutou situáciou veľmi otvorene zaoberali. "Dnes je na stole otázka či ešte má ostávať na poste podpredsedu NR SR. Ja si myslím, že v záujme toho, aby strana mohla dosiahnuť čo najlepší výsledok, mala by byť schopná urobiť všetko pre to, aby eliminovala akékoľvek podozrenia, že to nemyslí úprimne a vážne," uviedol premiér Peter Pellegrini s tým, že ak by postoj Martina Glváča smeroval k odchodu, premiér to uvíta. "Netreba agóniu naťahovať, nemá to význam, škodí to a odkláňa pozornosť. Mali by sme hovoriť o tom, čo sa má v krajine robiť a nie nejakým kauzám vždy," dodal Pellegrini.

​Či by mal Martin Glváč odísť zo svojho miesta nevedela zodpovedať Monika Beňová, podľa ktorej ale nie je v príjemnej situácii. "Je to v prvom rade na ňom a na vedení strany," uviedla Beňová s tým, že ona sa neobáva, že by sa v nejakej komunikácii mohlo objaviť jej meno.

Matovič vyzýva Glváča k odchodu ešte pred schôdzou

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval Martina Glváča na odchod z funkcie podpredsedu snemovne ešte pred začatím mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa ho opozícia pokúsi odvolať. Hnutie zároveň vyzýva stranu Smer-SD, aby Glváčovi nedala miesto na svojej kandidátke do budúcoročných parlamentných volieb. 

OĽaNO tvrdí, že sa „dennodenne dozvedáme, ako ľudia spriaznení so stranou Smer-SD posluhovali mafii“ na čele s Marianom Kočnerom, ktorý čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Jedným z nich je aj vysokopostavený člen strany Smer Martin Glváč, ktorý je dodnes členom predsedníctva strany, krajským predsedom Smeru či podpredsedom NR SR,“ píše v stanovisku OĽaNO. Vo fungujúcej demokracii je podľa Matoviča neúnosné, aby takýto človek po odhalení jeho služieb pre „mafiána“ bol naďalej vo svojej funkcii či na slobode. "My sme však svedkami toho, ako strana Smer miesto toho, aby sa škodnej vo svojich radoch zbavila, vymýšľa rôzne spôsoby, ako to neurobiť. Vyzývame preto stranu Smer, aby stiahla Martina Glváča z funkcie podpredsedu NR SR ešte pred konaním mimoriadnej schôdze,“ dodal predseda OĽaNO.

Dôvodom Glváčovho odvolávania je jeho údajná komunikácia s Marianom Kočnerom cez aplikácie Threema a Viber. Glváč si v Threeme údajne s Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Opoziční poslanci odovzdali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu v piatok.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od pondelka, 21. októbra.

Časť údajnej komunikácie medzi Glváčom a Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijak nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. 

Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár v pondelok uviedol, že ak senát Špecializovaného trestného súdu pripustil Threemu ako dôkaz, Glváč by mal z postu odísť. Smer-SD by mal túto situáciu riešiť v utorok.

Pozrite si čo povedal na adresu Martina Glváča Béla Bugár. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy