Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predčasné voľby síce v parlamente neprešli, Johnson to ale skúsi v utorok ešte raz
Zdielať na

Predčasné voľby síce v parlamente neprešli, Johnson to ale skúsi v utorok ešte raz

Brexit sa už po tretíkrát odkladá. Členské štáty EÚ ho presunuli na január

LONDÝN / Snaha premiéra Borisa Johnsona vyvolať predčasné voľby podľa všetkého bude pokračovať aj potom, čo britská Dolná snemovňa v pondelok už tretíkrát za posledné dva mesiace zablokovala plán na rozpustenie parlamentu. Čaká sa, že Johnsonovho vláda v tejto súvislosti predloží návrh zákona, ktorý na rozdiel od predchádzajúceho návrhu nevyžaduje podporu dvoch tretín poslancov. Hlasovanie sa čaká už v utorok.

Za vypísanie predčasných parlamentných volieb na 12. decembra, tak, ako to navrhol britský premiér Boris Johnson, hlasovalo v pondelok v Dolnej snemovni britského parlamentu 299 poslancov, proti sa vyslovili sedemdesiati.

Parlament tak predčasné voľby neprijal, keďže na schválenie tohto návrhu potreboval Johnson podporu ústavnej, teda dvojtretinovej väčšiny zo všetkých 650 poslancov snemovne. Opozičné strany nie sú proti predčasným voľbám ako takým, chcú však, aby sa konali za iných podmienok, než chce Johnson. Požadujú napríklad, aby sa premiér najskôr pevne zaviazal k tomu, že krajinu nevyvedie z Európskej únie bez platnej a obojstranne schválenej dohody o brexite. 

Johnson vzápätí po pondelňajšom neúspešnom hlasovaní vyhlásil, že návrh na predčasné voľby s dátumom 12. decembra predloží v parlamente ešte raz.

Johnson bez vládnej väčšiny 

Vládna Konzervatívna strana od začiatku septembra nemá v dolnej parlamentnej komore väčšinu, aj v tomto prípade teda nemôže uspieť bez opozičných hlasov.

Médiá špekulujú, že kabinetu by mohli pomôcť zástupcovia Škótskej národnej strany (SNP) alebo liberálnych demokratov. Lídri opozičných zoskupení v pondelok večer uvádzali, že sa rozhodnú až po predložení konkrétneho návrhu.

Voľby mali prelomiť patovú situáciu 

Podľa Johnsona sú voľby nutné k prelomeniu patovej situácie v britskom parlamente, ktorý opakovane odmietol schváliť pripravenú dohodu o podmienkach brexitu. Ministerský predseda požaduje, aby sa voľby konali 12. decembra.

Opozícia ale zatiaľ nechcela tento krok podporiť s tým, že premiérovi nemožno dôverovať. Downing Street teraz sľubuje, že ani v prípade vypísania nových volieb sa nepokúsi znovu presadiť vykonávací zákon k brexitovej dohode.

Európska únia aj pre prípad brexitu zriadila špeciálny fond. Pomôcť má občanom aj firmám, ktorých by sa brexit dotýkal: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy