Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opozícia vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Jej cieľom bude odvolať Glváča
Zdielať na

Opozícia vyzbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze. Jej cieľom bude odvolať Glváča

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Piatkové rokovanie parlamentu mal od deviatej hodiny ráno viesť Martin Glváč. Ten sa ale do parlamentu nedostavil a niekoľko minút po deviatej schôdzu otvoril Béla Bugár. Poslancov v piatok zamestnali vládne návrhy od ministerstva zdravotníctva. O žiadnom sa ale nehlasovalo, hlasovania sú totiž naplánované na pondelok.

Opozícia vo štvrtok avizovala, že začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej cieľom bude odvolanie Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR. V piatok už opozícii disponuje 30 podpismi. Kedy sa bude mimoriadna schôdza konať, zatiaľ nie je jasné. 

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol,že podpisy v piatok odovzdajú v podateľni Národnej rady SR. Predseda parlamentu Andrej Danko musí potom schôdzu zvolať do siedmich dní.

Glváč sa na otvorenie piatkovej schôdze nedostavil

Martin Glváč vo štvrtok uzatváral schôdzu. Na jej konci dal poslanec Ondrej Dostál procedurálny návrh, ktorý znel: "Zabezpečiť, aby schôdzu NR SR viedol niekto, kto oslovuje mafiána Kočnera Majko a podvodníka Bašternáka Lacko".

"Martin Glváč musí opustiť funkciu podpredsedu parlamentu, keďže nie je prípustné, aby človek podozrivý zo spojenia s organizovaným zločinom predsedal schôdzi zákonodarného orgánu a kým je vo funkcii, znevažuje tým všetko to, čo je prerokúvané v tejto snemovni," uviedol Dostál na schôdzi. 

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, známa aj ako stratifikácia nemocníc či Zdravá zmena, má za cieľ zabezpečiť pre pacienta kvalitnú a dostupnú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Zmyslom Zdravej zmeny je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú zdravotníci potrebné zručnosti a skúsenosti.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská chce taktiež zabezpečiť posilnenie poskytovateľov ošetrovateľskej a paliatívnej starostlivosti v dome ošetrovateľskej starostlivosti, agentúre domácej ošetrovateľskej starostlivosti a hospici. Rezort chce definovať následnú ústavnú zdravotnú starostlivosť najmä v nemocniciach, umožniť sociálnemu pracovníkovi začať proces posudzovania pre sociálne účely a zadefinovať osobnú starostlivosť v prirodzenom prostredí osoby.

Novelou zákona o pohrebníctve plánuje ministerka vytvoriť prostredníctvom ochranných pásiem pietne miesta na pohrebiskách. "Aplikácia ochranného pásma v šírke 50 metrov na všetkých pohrebiskách sa v praxi ukázala ako problematická, najmä pri existujúcich pohrebiskách situovaných v obytných zónach,“ zdôvodňuje predkladateľka.

Poslanci na schôdzi ani dnes nebudú hlasovať. Najbližšie hlasovanie je naplánované na pondelok na 11:00.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy