Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obyvatelia Brestova sa sťažujú na cestu a nekvalitný asfalt. Všetko zmenila až tragická udalosť
Zdielať na

Obyvatelia Brestova sa sťažujú na cestu a nekvalitný asfalt. Všetko zmenila až tragická udalosť

HUMENNÉ / Úsek cesty medzi Humenným a obcou Brestov je pre vodičov nočnou morou. Mnohí sa sťažujú hlavne na podľa nich nekvalitný asfalt. Po tom, ako tam pri kolízii o život prišiel Martin z Humenného, sa kompetentní rozhýbali.

Tridsaťštyriročný muž sa v aute viezol sám. Po tom ako vyšiel z Humenného, jeho auto zišlo z cesty a skončilo prevrátené na streche. Teraz už na mieste pribudli zvodidlá. "Zvodidlá tam boli aj predtým, avšak dva dni pred tým boli zdemolované pri inej dopravnej nehode," uviedol Ľubomír Galanda zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, riaditeľ oblasti Humenné. 

Vodiči na mieste nehody aj na sociálnych sieťach nešetrili kritikou. "Cesta je klzká. Ten asfalt je veľmi zle urobený," uviedol obyvateľ obce Baškovce František Bazar.  "Podľa mojich informácií v tom čase, keď sa nehody stala, cesta bola suchá," povedal Galanda.

Humenskí dopraváci sa na kvalitu asfaltu budú pýtať prešovskej VUCky. Ide o úsek cesty, ktorý je  v správe župy. Cestu opravovali pred dvoma rokmi dodávateľským spôsobom. Zhotoviteľ predložil všetky certifikáty aj prehlásenia ako na technológie, tak na zapracované materiály. "Preto nemáme žiadne pochybnosti o tom, že by cesta bola urobená nesprávnym spôsobom alebo že by boli použité nesprávne materiály," tvrdí Galanda a dodáva, že v tom období ten istý zhotoviteľ robil v regióne ďalších osem úsekov ciest s použitím rovnakej technológie a rovnakých vstupných materiálov. Inde však také problémy nie sú. Apeluje preto na vodičov. "Cesta ide z kopca, sú na nej zákruty, vzhľadom na výškové a smerové pomery na tejto ceste by mali ísť zodpovednejšie a dávať pozor, lebo nevidieť do zákruty," tvrdí Galanda.

Po kolízii, ktorá bola pre 34-ročného Martina z Humenného osudná, sa so žiadosťou o opatrenia na humenských dopravákov obrátila starostka obce Brestov aj na podnet občanov. Podľa posledného sčítania dopravy úsekom denne prejde bezmála 1 600 vozidiel. "Hlavne od vodičov, ktorí dennodenne chodia do práce, vozia deti a majú obavy. Už sa mi to vidí neúnosné, že sa tam stáva toľko kolízií," povedala starostka obce Brestov Ľudmila Nováková.

Už teraz na úseku pribudla značka „Pozor, šmýka!“ a dopraváci navrhli v oboch smeroch zníženie rýchlosti na 70, tiež zákaz predbiehania. Zároveň nehodový úsek budú priebežne kontrolovať a v prípade opakovaných kolízií z dôvodu šmyku na rad prídu technické opatrenia povrchovej úpravy vozovky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy