Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo spravodlivosti preveruje konanie správkyne Bašternákovho majetku
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti preveruje konanie správkyne Bašternákovho majetku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti začalo správne konanie vo veci postupu správkyne majetku odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka Lenky Ivanovej. Správkyňa totiž nezverejňovala údaje o konkurznom konaní v registri úpadcov. Vyplýva to zo stanoviska tlačového odboru.

Trest prepadnutia Bašternákovho majetku má dnes dve roviny. Na jednej strane je to podozrivé zbavovanie sa majetku pred uložením trestu, na druhej strane je postup konkurznej správkyne.
Podrobnosti o konkurze sa majú zverejňovať v registri úpadcov na internete. Zatiaľ je tam súpis bašternákovho majetku a pár technických informácií. Novinár Adam Valček z denníka SME dal preto podnet na ministerstvo spravodlivosti. Podľa neho tam totiž chýbajú podstatné informácie. "Zoznam veriteľov, teda to, komu všetkému a ako veľa peňazí Ladislav Bašternák dlhuje, kto tieto peniaze vyplatil, ak ich niekto vyplatil, z čoho by sme zistili, ako prebieha ten konkurz," uviedol novinár Adam Valček. 

Podľa novinára tento postup umožnil Bašternákovej rodine, aby potichu vyplatila veriteľov, a to všetko mimo verejnej kontroly. "Celý konkurz vôbec nebol pod verejnou kontrolou. Tlak na to, aby sa zaoberala správkyňa majetkom, ktorý Ladislav Bašternák daroval rodine tu je až posledné dva týždne, a to len vďaka tomu, že ona nezverejnila údaje už pred mesiacmi," tvrdí Valček.

V júli podal podnet, vo štvrtok dostal odpoveď. Ministerstvo začalo voči správkyni konať. Hrozí jej pokuta. "Ministerstvo spravodlivosti po vykonaní dohľadu nad postupom ustanovenej správkyne konkurznej podstaty úpadcu Ladislava Bašternáka v konkurznom konaní vedenom na Okresnom súde Bratislava začalo proti správkyni správne konanie za porušenie povinnosti týkajúcej sa zverejňovania údajov o konkurznom konaní v registri úpadcov,“ uviedol tlačový odbor ministerstva. To ešte dávnejšie kritizovalo Ivanovej postup. Poslalo jej navyše aj výklad zákona, podľa ktorého má v prípade postupovať. Verejne tiež vyzvalo všetkých správcov, ktorí nedokážu vykonávať správu majetku v komplikovaných prípadoch, aby sa nepreceňovali a sami požiadali o stiahnutie z prípadov.

"K začatému správnemu konaniu o uložení pokuty sa nebudem vyjadrovať, pokiaľ nebude ukončené. V zverejňovaní v registri úpadcov budem postupovať v zmysle obsahu Upovedomenia o začatí správneho konania zo strany Ministerstva spravodlivosti SR," povedala správkyňa Lenka Ivanová. Nad postupom správkyne dohliada bratislavský okresný súd. Správkyňa bola už dvakrát vypočutá, aby sa súd ubezpečil, či koná zákonne. Sudkyňa sa správkyne vo svojom následnom stanovisku pre televíziu JOJ zastala. "K dnešnému dňu súdu nie sú známe skutočnosti nasvedčujúce, že by správca konal v rozpore s ustanoveniami zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Súd neeviduje žiadne podnety tretích osôb," uviedla sudkyňa Katarína Bartalská.

Na strane štátu ako poškodeného vystupuje v tomto prípade okresný úrad v Bratislave. Aj ten podľa správkyne v jej postupe nevidí problém. "V konkurznom konaní postupujem v súlade so zákonom, pričom rovnaké stanovisko k mojej práci zastáva súd aj okresný úrad," uviedla Ivanová.

Ministerstvo najprv správkyňu vyzvalo, aby zvážila, či konkurz nie je nad jej sily. Z jej vyjadrení však vyplýva, že sa nakoniec dohodli, ako má ďalej postupovať.

Ladislavovi Bašternákovi potvrdil právoplatne rozsudok ešte v minulom roku bratislavský krajský súd s tým, že nariadil aj prepadnutie majetku. Bašternák si neoprávnene uplatňoval odpočty DPH. Svoj majetok prevádzal na rodinných príbuzných ešte počas toho, ako čelil obvineniu. Vlastnil aj byt v známom komplexe Bonaparte, kde býval expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico. Nie je nateraz zrejmé, čo hrozí Ivanovej v prípade, že nekonala podľa zákona.

"Na základe medializovaných informácií, že správkyňa v prípade prepadnutia majetku Ladislava Bašternáka požiada Ministerstvo spravodlivosti SR o spresnenie zákona, uvádzame nasledovné. Ak správca, respektíve správkyňa nedokáže postupovať odborne podľa zákona a je to nad jej, alebo jeho sily, mal by okamžite odmietnuť výkon správcovskej činnosti, respektíve požiadať súd o odvolanie z funkcie v príslušnom konaní," uviedol rezort ešte 19. októbra tohto roka.

Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy