Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Glváč podal na Matoviča trestné oznámenie. Ten zverejnil jeho údajnú komunikáciu s Kočnerom
Zdielať na

Glváč podal na Matoviča trestné oznámenie. Ten zverejnil jeho údajnú komunikáciu s Kočnerom

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič zverejnil zhruba 900 správ, ktoré si medzi sebou mali počas troch rokov posielať Marian Kočner a podpredseda parlamentu Martin Glváč. Naplnil tak svoje vyhrážky Glváčovi, že ak sa dobrovoľne nevzdá podpredsedníckej stoličky, celú komunikáciu poskytne médiám a verejnosti. Glváč reaguje podaním trestného oznámenia.

To, čo Igor Matovič sľúbil, to aj splnil. Po tom čo Martin Glváč odmietol opustiť post podpredsedu parlamentu, zverejnil kompletnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. "Toto je pohľad do toho ako mafia fungovala. Pohľad do toho ako je Martin Glváč súčasťou organizovaného zločinu, ktorý vedel o páchaní trestnej činnosti: Napomáhal týmto ľuďom, kryl to vybavoval," uviedol Matovič. 

Z údajnej komunikácie, ktorá sa má datovať na roky 2014 až 2016 podla Matoviča vyplýva, že Glváč sa napriek jeho slovám s Kočnerom naďalej stretával a mali veľmi priateľský, ako aj obchodný vzťah. Naznačuje aj to, že Glváč, Kočner a bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze sa mali podľa Matoviča na spoločnom stretnutí dohodnúť na povýšení šéfa bratislavského daňového úradu Dušana Páteka na viceprezidenta finančnej správy. "Za odmenu, že zabezpečil vratky Ladislava Bašternáka. Glváč o tom vie," tvrdí Matovič.

"Mariana Kočnera som nikdy v živote nestretol ani som s ním nikdy v živote neprišiel do kontaktu a stretnutie, o ktorom hovoril pán Matovič, sa nikdy neuskutočnilo," uviedol bývalý prezident finančnej správy František Imrecze. 

"Žiadne takéto stretnutie sa neuskutočnilo, je to absolútny výmysel. Rovnako ako ďalšie informácie z údajnej komunikácie, ktoré sa absolútne nezakladajú na pravde," tvrdí bývalý viceprezident finančnej správy Dušan Pátek. Z komunikácie vzniká podľa Matoviča podozrenie napríklad aj na to, že Kočner nemal mať svojich ľudí iba na polícii, prokuratúre a súdoch, ale mal mať svojho favorita aj v Slovenskej informačnej službe. "Glváč prezradil tajomstvo Fedorovi Flašíkovi o tom, že si nominuje zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Vie o tom Martin Glváč a zistíme, že to bolo priamo s pomocou Martina Glváča. Martin Glváč nikde nezapiera, že sa na tom dohodli," uviedol Matovič. 

"V pôsobnosti Slovenskej informačnej služby nenastali žiadne personálne zmeny, ktoré by zodpovedali obsahu predmetnej údajnej komunikácie. Personálne obsadenie pozícií námestníkov riaditeľa SIS sa v dotknutom čase a ani následne totiž nemenilo," uvádza sa v stanovisku SIS. Podpredseda parlamentu pred kamery nevystúpil. Na sociálne sieti reagoval tým, že podá na Matoviča trestné oznámenie. Polícia sa k verifikovaniu, či vyvráteniu správ zatiaľ nevyjadrila.

Glváč podáva trestné oznámenie

"V predmetnej veci vyhlásení Igora Matoviča a zverejňovaní mojej údajnej komunikácie s Marianom Kočnerom podávam trestné oznámenie a vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene konali, nakoľko I. Matovič porušuje ústavou garantované práva, telekomunikačný zákon a dopúšťa sa trestného činu vydierania a hrubého nátlaku. Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby si prestali zatvárať oči pred porušovaním ústavy a zákonov, začali si plniť svoju prácu a urobili poriadok s oslíkom z Trnavy – Igorom Matovičom. Chcem upozorniť, že sám Igor Matovič verejne vyhlasuje, že si je vedomý porušovania zákona pri narábaní s mojou údajnou komunikáciou. Každý kto dostane a to aj náhodne súkromnú komunikáciu porušuje zákon a nemôže ju zverejniť," uviedol Glváč na svojej sociálnej sieti. Vyzýva Igora Matoviča, aby prestal páchať trestnú činnosť, ktorá podľa neho spočíva v tom, že ho vydiera, že ak neodstúpi z funkcie, zverejní jeho údajnú komunikáciu.

"Ak je pravdou, že disponuje mojou súkromnou komunikáciou s v tom čase nestíhaným a netrestaným M.K., ktorej predmetom by bola nejaká prípadná trestná činnosť je povinný odovzdať ju orgánom činným v trestnom konaní a nie ju zverejňovať. Ak to ale nie je použiteľný dôkaz, tak ide z jeho strany o ďalší trestný čin. Igor Matovič by mal okamžite zverejniť svoj zdroj informácie, lebo ak ide o únik z vyšetrovacieho spisu, tak sa dopúšťa trestného činu marenia spravodlivosti. Moja údajná komunikácia, ktorú Matovič zverejnil, je len obyčajným bulvárom, žiadne porušenie zákona, aby bolo možné tvrdiť, že ide o verejný záujem," dodal Glváč.

Glváč bude na pretrase aj v Smere-SD medzi svojimi

V strane Smer-SD sa budú zaoberať medializovanými informáciami o kontaktoch medzi Martinom Glváčom a Marianom Kočnerom, povedal pred rokovaním vlády SR premiér Peter Pellegrini s tým, že v závere pracovného týždňa sa vráti z výjazdov po regiónoch a bude sa so spolustraníkmi rozprávať aj na tieto témy.

Podľa slov Petra Pellegriniho je potrebné, aby sa informácie buď najskôr potvrdili alebo vyvrátili. Pellegrini dodal, že v súčasnej situácii preto nie je vhodné prijímať unáhlené rozhodnutia. Glváča na odchod vyzval aj líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Ak tak v stredu neurobí, zverejní Matovič celú komunikáciu medzi ním a Marianom Kočnerom, ktorú má podľa vlastných slov k dispozícii.

"Ja už na to niekedy nemám nervy. Aby som každý deň niečo čítal a potom musel na to hľadať nejaké slová a komentovať to. Neprináleží mi teraz vynášať ortieľ, ale vrátim sa v závere týždňa, určite sa stretneme na centrále strany a musíme si povedať, že ako v takýchto prípadoch konať tak, aby sme s tým netraumatizovali spoločnosť, ale aby sme nevynášali nad niekým neoprávnene súdy. Budeme o tom hovoriť, nebudeme to prehliadať, ale nech niekto neočakáva od nás sekundové reakcie. Ak sa preukážu niektoré informácie, tak budeme konať," povedal Pellegrini. Glváč komunikáciu odmieta.

Glváč mal byť v kontakte aj s Alenou Zsuzsovou. Po čase komunikáciu priznal, tvrdil ale, že o tom informoval príslušné orgány. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy