Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia objavila v kamióne na juhovýchode Anglicka 39 tiel
Zdielať na

Polícia objavila v kamióne na juhovýchode Anglicka 39 tiel

ESSEX / Šokujúci nález na juhovýchode Anglicka. Polícia objavila v kamióne 39 bezvládnych tiel. Jednou z obetí je tínedžer. Šofér kamióna pochádza zo Severného Írska a skončil v putách. Vozidlo prišlo do Veľkej Británie zrejme z Bulharska. Totožnosť obetí polícia zisťuje.

Policajti, záchranári a vyšetrovatelia v grófstve Essex sú od skorého rána na nohách. Krátko pred treťou hodinou nášho času dostali prvé hlásenie o podozrivom náklade v jednom z kamiónov, ktorý sa nachádzal v priemyselnom parku. Zatiaľ nie je jasné, kto záchranné zložky na mŕtvoly upozornil. Po príchode na miesto našli 39 osôb, ktorým už nevedeli pomôcť. O udalosti informoval portál The Telegraph. 

"Zadržali sme vodiča. Ide o 25-ročného muža zo Severného Írska. Je podozrivý z vraždy a zostáva vo väzbe,uviedla policajtka Pippa Mills. Podľa doterajších informácií bol kamión registrovaný v Bulharsku a hranice Británie prekročil už v sobotu v Holyhead, čo je takmer 500 kilometrov od miesta, kde našli telá. 

Podľa odborníkov na nákladnú dopravu si však zvolil netradičnú trasu. Najskôr šiel podľa všetkého do Írska až potom trajektom do britského prístavu. Zrejme sa tým chceli vyhnúť sprísneným kontrolám v Doveri a Calais. Úrady nariadili pitvu tiel.

"Ide o tragickú udalosť, pri ktorej veľké množstvo ľudí prišlo o život. Momentálne vyšetrujeme, čo sa stalo," uviedol zástupca polície Andrew Mariner. Uviedol tiež, že sa snažia identifikovať obete, avšak to zrejme zaberie nejaký čas. Miestne obchody vyšetrovanie zrejme naruší, polícia sa ale snaží, aby to trvalo čo najkratšie. Kamión neskôr poobede presunuli na bezpečné zaistené miesto. 

"Zdesenie" nad nálezom v Essexe vyjadril premiér Boris Johnson. Vyhlásil, že je v myšlienkach s tými, ktorí zomreli, aj s ich blízkymi. Zároveň uviedol, že ministerstvo vnútra ho o prípade pravidelne informuje a že chce spolupracovať s políciou pri objasnení tragédie.

Britská ministerka vnútra Priti Patel uviedla, že je tragickým incidentom "šokovaná a zarmútená". "Essexská polícia zatkla jedinca a my jej teraz musíme dať priestor pre vyšetrovanie," dodala ministerka.

Spravodajská stanica BBC upozornila, že dnešný prípad pripomína kauzu z roku 2000, kedy colníci pri kontrole holandského kamiónu v prístave Dover našli telá 58 udusených Číňanov. Pokus o ilegálne prekročenie hraníc prežili vtedy len dvaja migranti.

V roku 2015 sa v Rakúsku v odstavenom chladiarenskom voze, ktorý prišiel z Maďarska, našlo 71 mŕtvych utečencov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy