Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výsledok pojednávania s obžalovaným expolicajtom Ľubošom T. známy nie je. Súd musel pojednávanie odročiť
Zdielať na

Výsledok pojednávania s obžalovaným expolicajtom Ľubošom T. známy nie je. Súd musel pojednávanie odročiť

BRATISLAVA / Pojednávanie s bývalým policajtom Ľubošom T. začalo ráno na Okresnom súde Bratislava V. Expolicajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. V roku 2014 mal v Petržalke zastaviť vodičku Martu B., ktorá mu pri cestnej kontrole odmietla vydať doklady. Obžalovaný mal potom voči vodičke použiť neprimerané násilie. Výsledok pojednávania ani tentokrát ale známy nie je, pre po druhýkrát nahlásenú bombu v jeden deň museli opäť evakuovať všetky súdy v Bratislave.

Na pojednávaní vypovedal svedok incidentu. Podľa informácií TV JOJ svedok pred súdom vypovedal, že s poškodenou Martou B. mal telefonický rozhovor, ktorý trval asi 1 minútu. Telefonát sa mal podľa jeho slov odohrať krátko pred zásahom dnes už bývalého policajta. V pozadí telefónatu podľa výpovede svedka žiadne zvuky nepočul.  Obhajoba sa na súde vyjadrila, že podstatným faktom podľa nich je skutočnosť, že Marta B. mala deň pred skutkom užiť omamné a psychotropné látky. údajne bola deň predtým na oslave. 

Bývalý policajt opätovne avizoval podanie trestného oznámenia voči samosudkyni, ktorá prípad pojednáva. Dôvodom podľa neho je, že zápisnica z posledného pojednávania vo februári nekorešpondovala s tým, čo pred súdom povedal. Z toho podľa neho vyplýva podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa z jej strany.  Sudkyňa pripustila, že zapisovateľka mohla urobiť chybu a že zápisnicu preverí v kombinácii s audiozáznamom z februárového pojednávania. "Je tu množstvo ďalších aspektov, ktoré svedčia o tom, že tento súdny proces neprebieha štandardným spôsobom, spravodlivým spôsobom. Nie sú zachované práva obžalovaného," vyjadril sa advokát Matej Krajči.  

"Keby som si bol vedomý chyby, že som porušil zákon, tak sa priznám ako chlap, poprosím sudkyňu, o čo najmenší trest, a som ticho, nebudem protestovať. Ale tento štát mi zveril určité oprávnenia, ktoré som využil počas výkonu," povedal obžalovaný expolicajt. 

Expolicajtovi hrozí teraz 3 - 8 rokov za mrežami. Sudkyňa pojednávanie nakoniec ale odročila na neurčito, dôvodom je po druhýkrát nahlásená bomba v jeden deň, pre ktorú museli evakuovať všetky súdy v Bratislave. "Z dôvodu nahlásenia bombovej hrozby súd popoludní nebude pokračovať v prerušenom hlavnom pojednávaní. Okresný súd Bratislava V v tejto trestnej veci vytýči nový termín hlavného pojednávania," informoval hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. Ani druhá prítomnosť bomby sa na žiadnom z bratislavských súdov nepotvrdila. 

Incident sa mal odohrať na Dolnozemskej ulici v mestskej časti Petržalka na jeseň 2014. Krátko po ňom sa na internete objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Prípad súd prejednáva od decembra 2015.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy