Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mikulec má zrejme problém. Nazeral tam, kde nesmel
Zdielať na

Mikulec má zrejme problém. Nazeral tam, kde nesmel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Roman Mikulec má zrejme problém. Tentoraz je dôvodom bezpečnostná previerka. Zo zákona ju síce ako člen vlády získal, no bezpečnostný úrad tvrdí, že iba na tajné dokumenty týkajúce sa Slovenska. Mikulec nazeral aj do dokumentov NATO a Európskej únie. A na to už oprávnenie nemal. Padlo preto aj trestné oznámenie.

Minister vnútra sa s utajovanými skutočnosťami oboznamoval opakovane. O čom existujú oficiálne záznamy. Národný bezpečnostný úrad to považuje za veľký problém. Podľa informácií Televízie JOJ malo ísť najmä o správy v rôznom stupni utajenia. A to "vyhradené, dôverné, ale aj tajné". Išlo o dokumenty z prostredia Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

Podľa zistení Národného bezpečnostného úradu mal 23-krát k nahliadnutiu dokumenty NATO a 6-krát tajné dokumenty EÚ. Najväčším problémom je, že podľa NBÚ na to nemal patričné oprávnenie. "Minister vnútra, pán Mikulec, nemal ani bezpečnostnú previerku, nemal ani certifikát na oboznamovanie sa s informáciami stupňa NATO a Európskej únie," povedal predseda výboru na kontrolu NBÚ Martin Beluský. 

"Minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať. Faktom je, že ide o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhla pohľadu. V tomto prípade, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia," spomenula hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Podľa hovorcu Národno-bezpečnostného úradu Petra Habaru ministri a iní ústavní činitelia nepotrebujú mať vykonanú bezpečnostnú previerku, ak národná legislatíva neustanoví inak. "Ale musia mať vydaný certifikát. Národná právna úprava platná v SR ustanovuje, že podmienkou vydania certifikátu je vykonanie bezpečnostnej previerky," dodal Habara. 

A minister Mikulec nemal ani jedno ani druhé. Dnes už odkazuje, že si ju dorobí. "V prípade, že bude NBÚ trvať na tom, aby minister prešiel previerkami, šéf rezortu vnútra s tým nemá žiadny problém," doplnila Eliášová. Vzhľadom na dobu trvania previerok to už asi do konca svojho povereného funkčného obdobia nestihne. Väčší problém ho zrejme ešte čaká. Keďže NBÚ naňho podalo trestné oznámenie. "Trestné oznámenie NBÚ bolo na Generálnu prokuratúru doručené 15.3.2023, pričom sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti," uviedla v stanovisku GP.

Mohlo pritom ísť o dokumenty súvisiace s bezpečnosťou štátu, či vojnou na Ukrajine. V tejto súvislosti sa už najmä v parlamente hovorí o veľkom škandále a o stiahnutí ministra z jeho funkcie. "NBÚ musel informovať NATO, že vlastne minister vnútra sa neoprávnene oboznamoval s ich skutočnosťami. Čo je medzinárodná hanba," ozrejmil poslanec NR SR Marián Saloň. 

Prezidentka sa nateraz nevyjadrila ako s touto kauzou naloží. Zrejmé ale je, že neodíde len tak do zabudnutia. Pravdepodobne sa ňou bude zaoberať kontrolný poslanecký výbor. Ktorému ju Mikulec bude musieť vysvetľovať. "Tu sa porušuje zákon, nerešpektujú sa tu kontrolné orgány SR. My sme včera vyzvali prezidentku aby Mikulcovi odobrala poverenie. Ja si myslím, že sa to tej vláde naozaj zbiera," uzavrel Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy