Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára lustrovali takmer 200-krát
Zdielať na

Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára lustrovali takmer 200-krát

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára počas jeho funkčného obdobia lustrovali v policajných databázach takmer 200-krát. Informáciu televízii JOJ potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Televízia JOJ už minulý týždeň informovala, že okrem novinárov, prokurátorov niekto dal lustrovať aj samotného ČIžnára.

"Dnes, 29. októbra bolo generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi potvrdené, že počas jeho funkčného obdobia v pozícii generálneho prokurátora, bol lustrovaný v policajných databázach takmer 200 krát, o čom má generálny prokurátor dôkazy a bude dôrazne požadovať informácie od vedenia Policajného zboru SR o dôvodoch týchto lustrácií. Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár to považuje za niečo absurdné, čo sa nemôže v právnom štáte stať. Otázkou len zostáva, že komu bol nepohodlný, keď neváhal zneužiť svoje postavenie takýmto spôsobom," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Televízia JOJ minulý týždeň s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že Čižnára lustrovali minimálne 30-krát. Dnes už je jasné, že to bolo omnoho viac. Okrem toho mali Čižnára sledovať aj istý čas na prelome rokov 2017 a 2018. Vo veci koná Krajská prokuratúra v Bratislave. Čoskoro sa začne trestné stíhanie a lustráciami sa bude zaoberať Inšpekcia ministerstva vnútra. 

"Máme poznatky, že niekto na 99% lustroval, to už je preukázané. Podrobnosti vám povedať nemôžem, ale napríklad u pána Žilinku tieto informácie boli až hrozivo detailné," tieto slová povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár, keď informoval o tom, že s pomocou polície lustrovali prokurátorov, ktorých plánovali zavraždiť. Niekedy v tom čase sa podľa vlastných slov dozvedel, že sledujú aj jeho.

"Vo vzťahu k neoprávneným lustráciám Jaromíra Čižnára bolo predmetné podozrenie doručené z Generálnej prokuratúry SR na tunajšiu prokuratúru 18.10.2019. V súčasnosti je vec v štádiu pred začatím trestného stíhania a bude postúpená Úradu inšpekčnej služby na ďalšie konanie," uviedol hovorca krajskej prokuratúry Matej Izakovič.

Komunikácia Kočnera s Tóthom o sledovaní 

​Podľa informácií TV JOJ Marian Kočner s Petrom Tóthom o sledovaní Čižnára, ktorého nazývali Obočiar, aj Daniela Lišpica, ktorého prezývali Gambino, naozaj komunikovali. A v deň, kedy sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dokonca pozornosť zamerali namiesto novinárov práve na túto dvojicu. Dôvodom podľa Generálnej prokuratúry malo byť to, že Čižnár nekonal Kočnerovi po vôli.

​Inšpekcia ministerstva vnútra prešetruje lustráciu novinárov vrátane Jána Kuciaka z roku 2017. Ako sa podarilo zistiť televízii JOJ, čoskoro jej pristane na stole možná lustrácia aj najmocnejšieho muža slovenskej prokuratúry.

"Vidíme z tej Threemy sudcovia, prokurátori, policajti a ešte sa neštítili generálneho prokurátora takýmto spôsobom lustrovať a vťahovať na neho, čo by vlastne potrebovali. Toto je normálne rozvrat v krajine," myslí si poslanec NR SR Peter Pčolinský. Poslanci z brannobezpečnostného výboru, respektíve z výboru na kontrolu NBÚ sa zhodli na tom, že ak sa lustrácie potvrdia, nemohlo ísť o rádových policajtov. "Ústavní činitelia, generálny prokurátor sú osoby, ktoré majú špeciálny režim pri lustráciách a jednoznačne to museli byť vysoké poschodia policajného zboru," vraví podpredseda Andrej Hrnčiar. "Takéto lustrácie sa nemohli udiať bez súhlasu alebo bez vedomia vtedajších šéfov polície na čele s pánom Gašparom," dodal Pčolinský.

"Túto informáciu počujem prvýkrát od vás. Neviem na základe čoho vo vašej otázke tvrdíte, že som o tom mal vedomosť. Tak isto, ako vám neviem potvrdiť, ani vyvrátiť, či k danej lustrácii vôbec došlo. Skúste sa opýtať pána Pčolinského," vyjadril sa v reakcii bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

No a práve inšpekcia ministerstva vnútra by mala zistiť, či sledovaniu Jaromíra Čižnára cez lustrácie v policajných databázach napomáhali aj muži zákona.

Znervóznilo to aj poslancov NR SR

Informácie o masívnom lustrovaní generálneho prokurátora znervóznili aj poslancov parlamentu. "Nemôže byť generálny prokurátor, nie že tých 200 krát, ale prečo bol vôbec generálny prokurátor lustrovaný," vyjadril sa poslanec NR SR za Smer-SD Jaroslav Baška. "Televízia JOJ niečo odhalí a už sa zrejme ľady pohnú, lebo sa na to môžu pýtať poslanci, môžeme sa na to pýtať na brannobezpečnostných výboroch," povedal Ľubomír Galko, nezaradený poslanec NR SR. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy