Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane TV JOJ: Ak by to bola pravda, je to neprijateľné, uviedol na kauzu Jankovskej Blanár. Podľa Beblavého je chorý celý systém
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Ak by to bola pravda, je to neprijateľné, uviedol na kauzu Jankovskej Blanár. Podľa Beblavého je chorý celý systém

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok sa v prvom októbrovom vydaní politickej relácie Na hrane stretol predseda strany SPOLU/Občianska demokracia Miroslav Beblavý a podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár. Hovorilo sa o voľbách, o možných koalíciách po nich, ale aj o Gorile.

Juraj Blanár uviedol, že ak by sa dokázala pravdivosť komunikácie medzi bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou a Marianom Kočnerom, bolo by to neprijateľné. Nakoľko ste v Smer-SD vedeli aké väzby má vaša bývalá tajomníčka? "Ja som o ničom nevedel, ak by to aj bola pravda, takáto komunikácia je neprijateľná. Pani Jankovská sa rozhodla, že odstúpi z pozície štátnej tajomníčky, vyvodila zodpovednosť a tvrdí, že komunikácie nie sú pravdivé a s Marianom Kočnerom sa nepozná. Posudzovať kto koho pozná a nepozná z uniknutých informácií, ktoré nevieme odkiaľ prišli. Ak by také niečo bola pravda, tak je to neprijateľné," uviedol Juraj Blanár s tým, že vyzýva ľudí, ktorí takéto informácie majú, aby ich všetky zverejnili a nedávkovali.

"Ja nemám prístup k osobitným spravodajským informáciám, ale informácie, ktoré boli zatiaľ zverejnené, zatiaľ nikto pre mňa dôveryhodný nespochybnil, že by to bolo vymyslené. To, že také komunikácie, ktoré mali prebehnúť medzi Kočnerom a rôznymi ľuďmi, vrátane pani Jankovskej, považujem za pravdepodobné hraničiace s istotou," reagoval Miroslav Beblavý.

Nemala by vyvodiť zodpovednosť aj strana Smer-SD?

Vzhľadom na to, že Jankovská dlho pôsobila v pozícii štátnej tajomníčky za stranu Smer-SD, natíska sa otázka, či by nemala strana vyvodiť politickú zodpovednosť. "To by sme mohli povedať, že takéto vyvodenie by mohla urobiť SDKÚ, keď odvolala Kaníka, ktorý prijal mnohé antisociálne opatrenia a pán Beblavý bol jeho tajomník," reagoval Blanár.

Na to Beblavý poznamenal, že on v tom čase uviedol, že bude so stranou spolupracovať ak Kaník odíde, čo sa aj stalo. "To, čo sa dialo v justícii pod vedením Harabina, čo sa dialo v polícii pod vedením Kaliňáka, koľko ľudí musí odísť, ukazuje, že ten prúser nie je v jednej Jankovskej ale v systéme, ktorý títo ľudia vytvorili," povedal Beblavý.

S kým sú ochotní ísť do koalície po voľbách?

"Ak sa dostaneme do parlamentu, tak si sadnime a poďme sa pobaviť o zmene, ale dovtedy je to jeho hra, jeho boj a my sa do toho zapájať nebudeme," reagoval na možné spájanie sa s hnutím OĽaNO Igora Matoviča Miroslav Beblavý. 

V prípade spájania so stranou Andreja Kisku Za ľudí uviedol: "Rokujeme už niekoľko mesiacov a máme skúsenosť, že to trvá sa dohodnúť, ak to má byť naozaj dobrá dohoda, hĺbková. Kiska priamo predo mnou otvoril tému spájania a ja som ešte nepočul, v čom je nevhodné, keď dávate ruku na spoluprácu," komentoval zas prípadnú spoluprácu so stranou Andreja Kisku Beblavý. 

"My sme sa nikdy nevymedzovalo, azda len voči strane extrémistov. Pre nás je dôležité, čo ponúkneme Slovensku. Pre nás je dôležité, aby sme sa stretli v hodnotových veciach so všetkými, ktorí budú ochotní," reagoval na možné spájanie Blanár, no nešpecifikoval žiadnu stranu, s ktorou by prípadnú koalíciu tvoriť mohli. "Peter Pellegrini je schopný líder, dobrý kandidát a dôležité je, že bude na kandidátke aj s Robertom Ficom. Myslíme si, že Peter Pellegrini je aj z hľadiska novej generácie politikov dobrá voľba," okomentoval Blanár premiéra a jednotku na kandidátke strany Smer-SD Petra Pellegriniho. 

"Som rád, že po mnohých mesiacoch máme odpoveď na to, či je to pravdivé. Je v niečom oslobodzujúce vedieť, že je to pravda, aj keď je tá pravda hnusná," reagoval Beblavý na medializované informácie o tom, že nahrávky Gorily sú pravé. "Treba si uvedomiť, že je to záležitosť, ktorá sa týka SDKÚ," uviedol Blanár. 

Otázky divákov cez slido.com

Od Petra pre Juraja Blanára: "Ako ste sa cítili, keď ste kúpili pozemok pri Bratislave za 10 000 a predali ho za 1 000 000 eur? Nemyslíte si, že to bol podvod s pozemkami?"

Juraj Blanár: "Neviem odkiaľ má pán informáciu ale ja som urobil rovnaký obchod ako tisíce ľudí. Kúpil som pozemok a potom som ho predal. Tie sumy sa absolútne nezakladajú na pravde."

Od Petra pre Miroslava Beblavého: "Bola Čaputovej kampaň financovaná z 5th Avenue?"

Miroslav Beblavý: "Nie, aj keď ja som nebol súčasťou jej kampane, ale bolo to zverejnené na internete a pozeral som si odkiaľ to prišlo, no z 5th Avenue neprišlo nič. Pokiaľ viem, kampaň financovali jednak desaťtisíce ľudí v menších sumách, potom Progresívne Slovensko, Michal Truban."

Od Romana pre Miroslava Beblavého: "Už počas predchádzajúcich parlamentných volieb ste delili politikov na nových a starých. Ste v politike 17 rokov, nie je to pokrytecké?"

Miroslav Beblavý: "Ja nedelím politikov na nových a starých, ja delím politiku na novú a starú. Stará politika je to, že nemusím povedať pravdu, nemusím mať plán pre krajinu, stačí, keď okydám súpera a viem robiť populizmus. To je politika, ktorú ja odmietam."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy