Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Hrane TV JOJ: Sulík odmieta prezradiť ako je to s kandidátkou SaS, Hlina by niektoré koaličné opatrenia zmenil
Zdielať na

Na Hrane TV JOJ: Sulík odmieta prezradiť ako je to s kandidátkou SaS, Hlina by niektoré koaličné opatrenia zmenil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V politickej relácii TV JOJ Na hrane sa tentokrát stretol líder opozičnej strany SaS Richard Sulík s predsedom konzervatívnej strany KDH Alojzom Hlinom. Na pretrase bola kandidátka Sulíkovej strany, z ktorej niektorí členovia vypadli a iní zase pristúpili. Na druhej strane sa pozreli aj na spor KDH verzus OĽaNO, v ktorom veľkú úlohu zohráva Igor Matovič. Spoločne na záver debatovali o koaličných návrhoch, ktoré parlament odobril, ako sú - vlaky zadarmo, nižšia DPH na zdravé potraviny, rodičovský príspevok a ďalšie.

Sú skutočne v SaS problémy? 

Vo štvrtok Jozef Rajtár a Ľubomír Galko podľa informácií TV JOJ dostali signál, že na kandidátke SaS už viac nie sú. Predseda strany Richard Sulík uviedol, že sa k nemu dostali rôzne reči, no nikto svoje členstvo zatiaľ nezrušil. Na otázku moderátora Michala Magušina, či vie, že tam obaja sú alebo nie, odpovedal takto: " Neprezradím to. Ja ju tvorím práve, sedím doma a tvorím ju. Ja ju navrhujem a členovia kongresu potom rozhodnú."  

Za skvelú správu Sulík považuje návrat poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. "Nájdete tam meno ako Nicholsonová, to považujem za správu dňa. Pozastavila si členstvo ale oznámila, že toto pozastavenie ukončila. Bude na kandidátke číslo 2. Ostatné miesta sa budú tvoriť ďalšie dni, 5. októbra budeme mať kongres, kde jeho členovia schvália kandidátku," vyjadril sa ďalej Richard Sulík.

Na aktuálne dianie v strane reagovali aj samotní dotknutí členovia Galko a Rajtár. Ich postoje k situácii sa ale líšia. "Ja si počkám či na nej budem alebo nebudem. V pondelok máme mať republikovú radu, tam sa uvidí. Richard Sulík prisľúbil, že to tam prinesie," povedal svoj názor Ľubomír Galko. "Moja reakcia je, že ideme ďalej, pretože SaSka musí zohrať rozhodujúcu úlohu proti mafii," vyhlásil Jozef Rajtár. 

Na tému kandidátka sa vyjadrila aj poslankyňa Nátalia Blahová (SaS): "Je mi veľmi ľúto, ak by na tej kandidátke neboli, no potom by som musela zvážiť asi podobný krok."

Sulík vie ale nepovie

Sulík celú situáciu týkajúcu sa kandidátky ale nevníma tak tragicky ako iní. Podľa jeho slov majú v strane nejaké stanovy, medzi ktorými je aj jedna týkajúca sa kandidátky. O tom, kto tam bude alebo nebude chce rozhodnúť kongres. Filozofovať o tom, či tam niekto bude alebo nie označil za zbytočné. "Nechcem viac na toto odpovedať, krútim sa tu čo vládzem a vy sa ma pýtate stále to isté," odpovedal s úsmevom moderátorovi relácie na jeho opätovnú otázku, či vie kto tam zostane alebo nie. 

V strane KDH je podľa jej predsedu Alojza Hlinu všetko v poriadku. Vnútrostranícky zápas je legitímny a on sám ho považuje za zdravý, ak sa v strane odohráva. "Núti vás robiť viac, študovať, vzdelávať sa, behať, aby ste to zvládli. Pre dobro strany aj krajiny, systému je dobré, ak funguje vnútrostranícka demokracia," poznamenal Hlina s tým, že on je momentálne rád ako to v KDH funguje, pretože je tam mladá aj staršia krv. 

Pozrite si krátky zostrih z relácie: 

Čo by ale poradil Richardovi Sulíkovi?

"Politika je mocenská, treba mať spočítané hlasy. Pocity sú pocity, hlasy sú hlasy. Ak to veľakrát urobíte mocensky, tak to môžete zlomiť. Najlepšia je prirodzená a mocenská autorita," snažil sa diplomaticky poradiť Hlina svojmu možno budúcemu koaličnému partnerovi. 


Prieskum politických preferencii: SaS padla dole 

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus sa zdá, že SaS je zrazu najslabšia opozičná strana. Ako situáciu vníma líder strany? verí, že sa z toho dostanú a SaS znova čísla vykopnú hore? "V roku 2016 sme mali vo všetkých prieskumoch 0,4, 0,6 a na konci sme mali 12%. Pamätám si 4 roky dozadu SIEŤ, veľká snehová guľa, ktorá to tu mala všetko zozbierať. Po 10 rokoch v politike to vnímate inak, nie som z toho nervózny. Netreba si z toho robiť ťažkú hlavu, treba sa na to pripraviť a urobiť doma poriadok," povedal sebavedomo líder strany. 

Alojz Hlina výsledky prieskumu takisto nevníma tragicky, dôvodom zrejme je aj to, že získali viac percent ako SaS, až 6,9. "Budeme bojovať za každým hlasom, spokojní nie sme. Podľa určitých nastavení niekoho potom, čo sme sa dohodli s PS/SPOLU, by sme mali podľa niektorých mudrlantov, stratégov -5 percent. Vyzerá to, že motor je dobre nastavený," povedal Hlina. 

Téma potratov rezonuje

Líder OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že Alojz Hlina zradil voličov. Zároveň im zaručuje, že on postupovať ako KDH nebude. "Ja si nevytváram nepriateľov len niekto má iný spôsob zápasu. Igor Matovič prekonal aj Chucka Norrisa, lebo ten sa nevie sam so sebou pohádať ale Matovič áno. Chápem, prečo to ale urobil, ale podľa mňa to prepálil. To je akoby som povedal, že nepôjdeme s pánom Budajom, kým budú napríklad zabíjať tulene. To akoby som tvrdil, že oni to robia a my nikdy nebudeme," vysvetlil Alojz Hlina s tým, že KDH je a bude vždy kresťansko-demokratické hnutie, ktoré nikdy nezahlasuje za registrované partnerstvá. 

V Národnej rade SR sú štyri návrhy týkajúce sa potratov. Alojz Hlina počas politickej diskusie zaručil, že ani jeden z členov KDH nezahlasuje za jeden z týchto návrhov, a už vôbec nie za ten ĽSNS. 

Koaličné opatrenia: DPH na potraviny, vlaky zadarmo, rodičovský príspevok, obedy zadarmo, nižšia daň pre podnikateľov 

Richard Sulík a Alojz Hlina odpovedali na otázky týkajúce sa koaličných opatrení, ktoré schválil aj parlament. Ich odpovede sa vo viacerých smeroch líšili.

Vlaky zadarmo: áno alebo nie?

"Vlaky zadarmo ako návrh treba nahradiť. Treba zlacniť, vlaky, autobusy, lebo niektorí nemajú vlakové stanice v blízkosti bydliska a je im to zbytočné," odpovedal Sulík. "Už to zastavme, je to šialené. Veď peniaze nerastú na strome, niekto to aj tak musí zaplatiť. Nejaká modifikácia ako pán Sulík povedal, to áno. Zrušiť to už bude náročné keď sa to raz zaviedlo, ekonomicky zrušiť to bude náročné," pokračoval Hlina. 

Obedy zadarmo: áno alebo nie?

"Treba ich nahradiť v tej istej sume daňovým bonusom na dieťa. Nech rodič rozhodne sám, či to pôjde na obed alebo na čižmy pre dieťa. Robí to len problémy v školách a veľa rodičov sa mi na to sťažuje. Nech sa tých cca. 120 miliónov rozdelí na daňové bonusy radšej pre nich," odpovedal opäť ako prvý Sulík.  "Je to úplne zlé. Zadarmo a vlastne platia viac. KDH má svojich starostov a tí sa sťažujú. Zohnať kuchárku je ťažšie ako sa dostať do Vatikánu," podotkol Hlina.

So znížením DPH na základné potraviny súhlasíte?

 "Mňa by veľmi zaujímalo ako to chcú rozšíriť lebo máme klasickú mrkvu, žltú aj fialovú. Čo keď niekto príde so zaváranou alebo sušenou mrkvou, ako to rozoznáme? Princípovo je to zle. Daňami sa nemá robiť hospodárska ani sociálna politika. Dane sa majú vyberať normálne. Neutralita zdaňovania je dôležitá," pokračoval predseda SaS, na čo okamžite reagoval Hlina, ktorý mu oponoval: "Nesúhlasím s pánom Sulíkom, rozdielnosť DPH je vo viacerých krajinách na rôzne veci. Dôležité je ale podporiť prvovýrobu. Mne znížená sadzba na základné potraviny nevadí, ak to rozpočet unesie," 

Čo sa týka zníženej dane pre malých podnikateľov a živnostníkov by bolo podľa Sulíka najlepšie mať opäť len jednu sadzbu na všetky subjekty. "Je jedno aká bude tá jedna sadzba, či 15,16 alebo 17%, dôležité sú odvody potom," povedal líder SaS. 

Rodičovský príspevok:

Sulík považuje za správne riešenie zvýšenie samotného príspevku, no celú vec vidí ako nedoriešenú. Ako uviedol, je nemysliteľné, aby po 6 mesiacoch na materskej zrazu žena dostala z napríklad 1000 eur len 200. S týmto názorom jednohlasne súhlasil aj líder KDH.

Viac k téme vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy