Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík chce na kandidátke ľudí, na ktorých sa môže 100 percentne spoľahnúť. Rajtár dostal odkaz, že jeho meno tam nie je
Zdielať na

Sulík chce na kandidátke ľudí, na ktorých sa môže 100 percentne spoľahnúť. Rajtár dostal odkaz, že jeho meno tam nie je

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ sa predseda SaS Richard Sulík definitívne rozhodol upratať v strane a spolu so svojimi podporovateľmi vytvoril kandidátku SaS bez Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára. Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa pre TV JOJ v stredu vyjadrila, že zatiaľ nie je definitívne rozhodnutá ako ďalej, sa má vrátiť do strany SaS. Richard Sulík na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že sa práve v stredu rozhodla, že svoje pozastavenie členstva zruší.

Podľa informácií TV JOJ by v strane mala skončiť aj Natália Blahová. Tá potvrdila informácie o tom, že dostali signál že kandidátka bude bez Galka a Rajtára, ak to tak bude naozaj, bude zvažovať odchod zo strany. Vladimír Sloboda, hovorí, že ak sa informácie o odstavení Galka a Rajtára potvrdia, dá sa to považovať za čistky.Sulík ale uviedol, že sa k nemu dostali rôzne reči, no nikto svoje členstvo zatiaľ nezrušil. Jozef Rajtár zas pre TV JOJ potvrdil, že dostal odkaz, že na Sulíkovej kandidátke jeho meno nebude. "Moja reakcia je, že bojujeme ďalej, pretože SaSka musí zohrať rozhodujúcu úlohu v boji s mafiou, ktorá ovláda štát," uviedol Rajtár. 

Sulík na otázku, čo je pravdivé na informáciách, že chystá kandidátku bez Rajtára a Galka uviedol:"Viac ako štvrtina členov ma vyzvala, aby som zvolal kongres, na ktorom budeme voliť kandidátku. Kongres som stredajším dňom zvolal, bude 5. októbra. Na kongrese môže každý člen predložiť svoju kandidátku, ja jednu tiež predložím, ešte ju nemám dokončenú. Ja budem na prvej pozícii, na druhej bude Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá v stredu zrušila svoje pozastavenie v strane," povedal Sulík s tým, že sa k iným menám vyjadrovať nebude. "Na kandidátke budú ľudia, na ktorých sa viem 100 percentne spoľahnúť, poslanecký klub bude stabilný," uviedol Sulík s tým, že na jeho kandidátke budú aj nové tváre. 

"Lucia Ďuriš Nicholsonová bude dvojkou môjho návrhu kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb. Predpokladám, že ak získa viac preferenčných hlasov, ako získala v roku 2016, tak to bude pre ňu silný signál, aby ďalej pôsobila v slovenskej politike. V každom prípade bude kandidovať a zúčastňovať sa na kampani," povedal Richard Sulík a doplnil, že SaS predstaví silnú kandidátku do volieb, „za ktorú dá ruka do ohňa".

"Vylučujem, že by som ja v budúcnosti nebol jednotný alebo loajálny. Som zakladajúcim členom SaS, všetci veľmi dobre poznajú mňa aj moje hodnotové nastavenie," povedal Galko s tým, že výzvu, ktorú Sulík a členovia SaS adresovali republikovej rade registruje a zobral ju na vedomie. "Mali by sme sa teraz zomknúť, postaviť kandidátku plnú silných mien, snažiť sa dosiahnuť čo najlepší výsledok a myslím si, že by sa tá situácia mohla upokojiť," dodal Galko a povedal, že on nedostal odkaz, že na kandidátke nebude, no v pondelok sa to chce opýtať Richarda Sulíka na republikovej rade.

"Kongres, ktorý bol 7. septembra, som zvolal ja ako predseda po tom, ako sa v strane objavili hlasy, že strana by s iným lídrom vedela fungovať lepšie. Ako človek, ktorý si ctí demokratické princípy som zvolal kongres, aby mal každý člen strany možnosť kandidovať na predsedu a v tajnej voľbe vyjadriť svoj názor, koho chce za člena. Tí, ktorí neprišli, neprišli. Prišli na neho ale viac ako dve tretiny členov. Potom sa udialo viacero vecí, ktoré tu nechcem komentovať," uviedol Sulík s tým, že nechce živiť reči a vnútrostranícke rozpory budú riešiť v strane.

Rozporov v strane SaS je v poslednom čase hojne. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy