Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jaroslav Haščák na výsluchu: Drvivá väčšina otázok sa týkala môjho vzťahu s Kočnerom
Zdielať na

Jaroslav Haščák na výsluchu: Drvivá väčšina otázok sa týkala môjho vzťahu s Kočnerom

NITRA / Na NAKA expozitúre v Nitre pred vyšetrovateľom Petrom Juhászom vypovedá spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák. Podľa informácií TV JOJ ide o prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Jaroslav Haščák krátko pred desiatou skončil s výsluchom. "Bol som dnes podať výpoveď ako svedok k niektorým okolnostiam, ktoré zaujímali pána vyšetrovateľa. Vypovedal som tak, ako mi zákon káže. Drvivá väčšina otázok sa týkala môjho vzťahu s osobou Marian Kočner," uviedol krátko po výsluchu Jaroslav Haščák. "Nejakých jeho dotazov a požiadaviek na nás ako majiteľa médií. Médiá, ktoré máme v portfóliu sa veľakrát vyjadrovali kriticky k jeho osobe, k jeho podnikaniu, tak Marian Kočner so mnou relatívne často, raz za štvrť rok, na túto tému komunikoval," dodal Haščák. 

Kočnerovmu vyjadreniu v komunikácii s Haščákom, že pracuje na odstránení ču*áka bola podľa Haščáka venovaná len okrajová pozornosť. "Tomu bola venovaná len okrajová pozornosť. Je tam ešte komunukácia, kde sa sťažuje akým spôsobom o ňom píše plussedmička alebo Trend. Ja sa mu za prvé snažím vysvetliť, akým spôsobom fungujú médiá, to znamená, že sú nezávislé a že my majitelia nemáme žiadnu možnosť ovplyvňovať médiá. Vysvetľujem mu, že pokiaľ má nejaké konkrétne požiadavky, že sa má obrátiť na vydavatestvo, na šéfredaktora, na príslušných redaktorov a že tomu bude venovaná pozornosť," hovorí šéf finančnej skupiny Penta. 

"K predmetnej SMSke bola jedna otázka, na ktorú som v zásade odpovedal úplne v rovnakom duchu, ako som sa vyjadril pre aktuality. Ak si zoberiete moje vyjadrenie pre aktuality a skopírujete to, tak dostanete moju odpoveď," hovorí Haščák. 

Ten v rozhovore pre aktuality.sk na margo SMS správy o od***ní čuráka povedal nasledujúce: "Myslím si, že Kočnerova esemeska o „od..baní čuráka“ súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Silvie Volzovej a Pavla Ruska."

"Netrvám na ničom. Bol som vypovedať ako svedok, to znamená, o tom, čoho som bol svedkom a vyjadril som sa presne tak, ako som sa vyjadril," odpovedal Haščák na otázku TV JOJ, či trvá na tom, že malo ísť o pána Kyselicu. 

Kočner ho z väzby nekontaktoval

Jaroslav Haščák sa za posledné dva roky stretol s Marianom Kočnerom osem krát. "Neviem, či je to veľa alebo málo. Na svadbu som ho nezavolal, na oslavu 40. narodenín áno, aj on mňa na oslavu 50. narodenín," hovorí Jaroslav Haščák. 

Šéf finačnej skupiny Penta tvrdí, že sa ho Kočner nesnažil kontaktovať z väzby. "Vnímam to predovšetkým tak, že sa stala veľká tragédia. Vyhasli životy dvoch mladých ľudí, takže to je emócia, ktorá je úplne prevládajúca u mňa, ktorú s tým spájam. Držím palce všetkým vyšetrovateľom aj dozorujúcim prokurátorom, aby tento čin vyšetrili, aby bolo spravodlivosti zadosťučinené," odpovedal Haščák na otázku TV JOJ, aké má pocity z celej situácie.

​​Jaroslava Haščáka priviezol šofér na drahej limuzíne. S novinármi sa rozprával, prisľúbil, že sa po výsluchu vyjadrí. Haščák sa v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej spomína v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom Kočnerom. Ten mal podľa Denníka N napísať Haščákovi správu, že pracuje na “odje*ní čuráka”.

Jaroslav Haščák neskôr pre denník priznal, že s Kočnerom komunikoval a povedal, že sms správa sa týkala Lukáša Kyselicu, bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila. V stredu Haščák vypovedá v pozícii svedka a jeho výpoveď by sa mala týkať aj spomínanej komunikácie s Marianom Kočnerom. ​

Medzičasom prišiel na NAKA v Nitre aj obhajca Aleny Zsuszovej, Štefan Neszméry. Jeho návšteva ale podľa informácií TV JOJ nesúvisí s výsluchom Jaroslava Haščáka. "Idem nazrieť do spisu ohľadom vraždy Kuciaka. Bol som tu v utorok, vybral som si určité časti spisu, ktoré si chcem nafotiť, to som už v utorok nestihol," uviedol Neszméry s tým, že nebol informovaný o tom, že na NAKA vypovedá Haščák. 

"Potrebujem nazrieť do spisu, určité veci tam hľadáme a pripravujeme sa na záverečné preštudovanie spisu, ktoré je avizované niekedy v októbri," povedal Neszméry s tým, že oficiálnu informáciu nemá. "Dedukujem z toho ako vyzerá spis a z toho, že 20 dní pred lehotou, kedy končí predĺženie väzby musí byť podaná žiadosť o predĺženie väzby. Vyšetrovateľ je tam teda viazaný časom, čiže buď požiada o predĺženie lehoty alebo podá obžalobu," dodal Neszméry.

Na Haščákovom výsluchu sa mal objaviť aj Kočnerov právnik Marek Para. Ten ale neprišiel. Prostredníctvom správy iba odkázal, že je na súde a že tento výsluch považuje za účelový. "Po bezmála siedmich mesiacoch čo vyšetrovateľ zverejnil SMS správu je jeho výsluch len nezmyselný pokus o zakrytie pochybení a účelovosti vyšetrovania," uviedol Para. 

"K procesným úkonom vykonávaným v neverejnom prípravnom konaní sa nebudeme vyjadrovať," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Podľa informácií TV JOJ bol výsluch Jaroslava Haščáka posledným v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Teraz musí vyšetrovateľ sfinalizovať celý spis a posunúť ho ďalej na súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy