Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Spor v SaS eskaluje aj kvôli kandidátke do volieb
Zdielať na

Spor v SaS eskaluje aj kvôli kandidátke do volieb

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nielen Most-Híd rieši pol roka pred voľbami stranícke turbulencie. “Veselo” je ak v opozičnej SaS, kde skupina poslancov okolo Ľubomíra Galka vytvorila v strane platformu po tom, čo odignorovali mimoriadny snem strany. Posledné dni sa konflikt riešil aj na sociálnej sieti.

112 členov SaS v utorok zverejnilo výzvu členom Galkovej platformy, aby sa vzdali svojich pozícií v republikovej rade. Pre TV JOJ ju potvrdila Jana Cigániková, ktorá je jednou zo signatárov výzvy. Práve tá totiž v SaS schvaľuje kandidátku pre parlamentné voľby. "Je to z toho dôvodu, že Richard Sulík má naozaj značnú podporu. Zrejme oveľa väčšiu v členskej základni ako v republikovej rade," uviedla Cigániková. 

Jozef Rajtár, ktorý je členom platformy pre TV JOJ uviedol, že na to nevidí dôvod a nemyslí si, že by mala situácia vyústiť do mimoriadneho snemu SaS. Vyzerá to ale tak, že predseda strany Richard Sulík dal platformistom jasne najavo, že na spoločnej kandidátke nebudú. "Čakajú nás veľmi dôležité voľby a určite sa to utrasie. Robím na tom," povedal pre TV JOJ predseda SaS Richard Sulík. 

Oficiálne sa ale všetci zainteresovaní vyjadrujú opatrne a situáciu si chcú vyriešiť vo vnútri strany. Pravdou ale je, že problematické vzťahy s Ľubomírom Galkom pre TV JOJ popísal aj bývalý člen SaS Juraj Miškov. Jednou nohou k odchodu zo strany je aj Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Spor vznikol aj medzi Galkom a Mihálom

Celý virtuálny spor spustil rozhovor bývalého člena SaS Jozefa Mihála, v ktorom po rokoch povedal, že dôvodom jeho odchodu z SaS nebol až tak konflikt s Richardom Sulíkom, no mal za tým byť Ľubomír Galko. Ten na svoju reakciu nenechal dlho čakať a hovoril o tom, že Mihál klame. Svoje tvrdenia podoprel článkami, v ktorých Mihál tvrdí, že za jeho odchodom stojí vyjadrovanie a štýl komunikácie Richarda Sulíka. 

Jozef Mihál sa k týmto útokom nechce vyjadriť. Jeho tvrdenia ale podporila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá po eurovoľbách prekvapila tým, že si v SaS nechala pozastaviť svoje členstvo. V kuloároch sa hovorí o tom, že by to mohlo súvisieť s konfliktmi s Ľubomírom Galkom a s ľuďmi v jeho zoskupení. 

Konflikt medzi Mihálom a Galkom naznačil aj Richard Sulík či bývalý člen strany Juraj Miškov. 

Časť SaSkárov odignorovala mimoriadny snem, ktorý zvolal Richard Sulík. Pozrite si archívnu reportáž.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy