Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Viete ako ochrániť svoje dieťa pred ochorením v škole alebo v škôlke? Úrad verejného zdravotníctva vydal tieto odporúčania
Zdielať na

Viete ako ochrániť svoje dieťa pred ochorením v škole alebo v škôlke? Úrad verejného zdravotníctva vydal tieto odporúčania

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po prázdninách sa deti opäť vracajú do svojich kolektívov, čo pre rodičov v mnohých prípadoch znamená, že sa im domov vrátia choré. Školáci a škôlkari sú vždy začiatkom školského roka a teda jesene, náchylnejší na respiračné ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva vydal rady pre rodičov, ako svoje deti ochrániť pred vírusmi.

Najväčšiu skupinu chorých podľa odborníkov tvoria po prázdninách najmä škôlkari - päťročné deti. Najjednoduchšia prevencia je časté umývanie rúk. Správnymi hygienickými návykmi môžete deti ochrániť aj pred chorobami ako je hepatitída typu A. "Materská škola je potenciálne rizikové prostredie pre rýchle šírenie niektorých infekčných, ale aj parazitárnych ochorení. Imunitný systém detí ešte nie je vyvinutý, preto sú náchylnejšie ochorieť,"  vysvetľuje docentka Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Deti si pri hraní často dávajú do úst hračky alebo iné predmety, všetko skúmajú, a tak sa ľahko do ich organizmu dostanú rôzne baktérie. "Najjednoduchšou prevenciou je časté umývanie rúk, až 80 % infekcií sa šíri špinavými rukami. Obranyschopnosť organizmu posilní aj pravidelný pohyb, zdravá strava, predovšetkým dostatok zeleniny a ovocia. Najúčinnejšiou prevenciou proti infekčným preventabilným ochoreniam je očkovanie dieťaťa v rámci povinného očkovania zodpovedajúce jeho veku a podľa očkovacieho kalendára," radí odborníčka Jana Hamade.

"Každý deň musí zodpovedná osoba zistiť zdravotný stav detí. Dieťa, u ktorého je podozrenie, že je choré, prijme iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu príslušným ošetrujúcim lekárom. Ak sa príznaky akútneho prenosného ochorenia prejavia u dieťaťa počas dňa, musí zodpovedná osoba dieťa izolovať od ostatných, zabezpečiť nad ním dočasný dohľad a okamžite informovať jeho zákonného zástupcu," upozornila odborníčka. 

Ako sa chrániť proti vírusom a baktériám:

  • dôkladné a časté umývanie rúk
  • dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov v strave
  • zdravé nápoje
  • každodenný pohyb

Najčastejšie detské ochorenia:

  • zápaly horných dýchacích ciest
  • šarlach
  • hnačkové ochorenia
  • ovčie kiahne

Súvisiace články

Najčítanejšie správy