Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na hrane TV JOJ: Podľa Matoviča je Pellegrini klonom Roberta Fica. Smer-SD sa vôbec nezmenil, tvrdí Kollár
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Podľa Matoviča je Pellegrini klonom Roberta Fica. Smer-SD sa vôbec nezmenil, tvrdí Kollár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V poslednej septembrovej časti politickej relácie TV JOJ Na hrane sa o priestor podelili lídri dvoch opozičných strán - Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO a Boris Kollár, predseda politickej strany Sme rodina. Na pretrase bola nielen možná budúca spolupráca so Smerom-SD, ale aj registrované partnerstvá, či Peter Pellegrini ako jednotka na kandidátke strany Smer-SD.

Napriek tomu, že ide o dve opozičné strany, majú medzi sebou aj zopár trecích plôch, v ktorých si navzájom odporujú. Medzi nimi je aj spolupráca so stranou Smer-SD. Igor Matovič v minulosti naznačil, že u Borisa Kollára je podľa neho možné, že pôjde do vlády s touto stranou. "Je to o Borisovi, aby buchol po stole a povedal, že im v žiadnom prípade nepomôže. Dnes nám tu mafia vládne, bohužiaľ, aj preto, že Borisovi Kollárovi na začiatku odišli traja ľudia z klubu," uviedol Matovič na čo mu Boris Kollár kontroval tým, že podľa neho ja jasné, na ktorej strane Sme rodina stojí: "Teraz sa rozoberá Threema, a aj v nej, keď sa bavil Kočner s Bödörom, že sa Boris Kollár nemôže dostať do volieb 2020. V neskoršej Threeme vyšlo najavo, že ma chceli dať zavrieť. Myslím, že z toho je jasné, na koho strane stojíme. My za žiadnych okolností do spolupráce so Smerom-SD nepôjdeme".

O možnej spolupráci oboch strán navzájom Boris Kollár naznačil, že vie zaručiť, že na svoju kandidátku dostane zodpovedných ľudí, ktorým budú môcť dôverovať aj možní koaliční partneri, no rovnakú záruku chce mať aj od nich. "Pán Matovič by mi mal zaručiť, že bude spoľahlivým partnerom," povedal Kollár a na margo troch odídených členov v začiatku svojej strany povedal: "My sme začínali, boli sme nová strana. Dali sme na internet verejnú výzvu, kto chce s nami ísť kandidovať do parlamentu. Za dva týždne nemôžete preveriť ľudí. Dnes máme štruktúry, máme 2200 členov, máme pokrytí všetky štruktúry, radu, podpredsedov. Ja dnes nepoznám tých ľudí dva týždne ale štyri roky s nimi spolupracujem".

Podľa Igora Matoviča ide v najbližších voľbách o veľa a nikto nesmie dovoliť, aby niekto z ich radov prebehol na "druhú stranu brehu". "To budú kľúčov voľby, bude sa rátať každý hlas. Ak spoločne zápas o Slovensko nezvládneme, tak druhú šancu nebudeme mať. Tá mafia čo tu teraz vládne sa tak poistí, že tu nebudeme mať šancu ďalších 30 rokov. Je to pre nás veľká výzva, nesmie sa stať žiadna chyba," povedal Matovič. 

Spoluprácu s Igorom Matovičom na otázku TV JOJ nevylúčil ani Miroslav Beblavý, ktorý uviedol, že ak by voliči Matoviča posunuli do parlamentu, snažil by sa o spoluprácu s nimi. "Treba ukázať, že si vieme sadnúť za jeden stôl," povedal Matovič. 

Boris Kollár sa zasa ohradil voči tomu, že takzvaná "nová opozícia" je príliš vyberavá a urážlivá, má samé výhrady. "Aj my máme výhrady voči nim. To nie je tak, že oni nás zoberú na milosť, to vôbec nie. Ak by sme my boli jazýčkom na váhach, predchádzala by tomu veľmi tvrdá diskusia. Takto sa partneri nehľadajú, že na vás kydajú, pľujú a nadávajú," povedal Boris Kollár. 

Registrované partnerstvá

Strany naprieč celým politickým spektrom ostatné dni a týždne zamestnáva problematika registrovaných partnerstiev. Na túto tému odpovedali aj hostia relácie TV JOJ. "Čo sa týka registrovaných partnerstiev, mňa mrzí, že Alojz Hlina si neuzná chybu. Voliči KDH sa naozaj cítia podvedení. Alojz Hlina ako predseda KDH dal PS/Spolu ponuku, že nie cez programové vyhlásenie vlády sa presadia registrované partnerstvá ale povedal im, že to môžu predložiť ako poslanecký návrh, ale až po komunálnych voľbách a že potom bude zasadať rada KDH a do 30 dní sa rozhodne, či vystúpia z vlády. Toto ma mrzí, že Hlina nie je schopný povedať, že túto ponuku dal. Nie registrované partnerstvá sú to, čo Slovensko trápi ale to, že nám tu mafia rozkráda štát," reagoval Igor Matovič na vyjadrenia Alojza Hlinu. 

Líder strany Sme rodina problematiku registrovaných partnerstiev rázne odmietol. "Pokiaľ raz sa dohodneme, tak takéto zákony by nemali byť predkladané ani ako poslanecké. Vnímal by som to ako porušenie koaličnej dohody. My nebudeme vo vláde, ktorá by chcela prijať registrované partnerstvá, uvoľňovanie LGBTI komunitám, adopcie detí homosexuálnymi pármi a podobné veci," odmietol Boris Kollár 

Pellegrini ako líder kandidátky

Rastúca popularita premiéra Petra Pellegrini pravdepodobne dopomohla k tomu, že sa premiér dostal do čela kandidátky strany Smer-SD. Vo štvrtok to oficiálne potvrdil tlačový hovorca strany Smer-SD. "Z pohľadu politického marketingu to bol jediný krok ako sa Fico môže udržať na slobode. Keď už ani v tom ukradnutom byte nemôže bývať, tak si chce zaistiť aspoň pobyt na slobode, inak by sa mohlo stať, že by sa stal susedom Mariana Kočnera. Urobil som všetko preto, aby som ukázal, že je to mafián, ktorý dovolil, aby nám tu mafia ukradla štát. Vybral preto svoj figový list - Petra Pellegriniho, ktorý mu ale 19 rokov slúžil. Pellegrini je klon Roberta Fica," povedal Matovič. 

Boris Kollár bol zdržanlivejší, no poukázal na to, že sa z jeho pohľadu strana Smer-SD vôbec nezmenila. "Ja prieskumom veľmi neverím, lebo podľa nich som mal mal pol percenta a nemal som sa dostať do parlamentu. Myslím si, že medzi voličmi strany Smer-SD je Fico dôveryhodnejší alebo obľúbenejší ako Peter Pellegrini, to je môj osobný názor. V rámci všetkých voličov je možné, že Pellegrini je pre ľudí prijateľnejší. Ja som ale nezachytil, že by sa vymenili akcionári Smeru-SD. Nie, Smer-SD sa vôbec nezmenil," reagoval na prieskum Boris Kollár. 

Otázky pre hostí cez Slido.com

Otázka od diváka Michala pre Borisa Kollára: "Na ktorú stranu prikloníte váhy pri rozhodovaní o vytvorení novej vlády? Budete schopný vládnuť aj s ĽSNS a so Smerom?"

Boris Kollár: "Povedal som, na ktorú stranu chcem ísť a myslím si, že to už bolo jasne povedané. Svoj názor som povedal. V prvom rade sa budem pozerať na ľudí, a tú stranu sa budem prikláňať. Môj prvý partner je volič, ktorý mi dá mandát, aby som ho zastupoval, aby som mohol nejakým spôsobom zlepšiť život obyčajným piatim miliónom ľudí. Ak chceme konečne nejakú zmenu, tak je dôležité, aby bola vo vládnej koalícii aj strana, ktorá sa na ľudí pozerá srdcom a vie sa vcítiť do ich problémov."

Otázka od diváčky Anny pre Igora Matoviča: "Pán Matovič, o aké ministerstvo máte záujem a čo by ste urobili ako prvé, ak by ste sa naň dostali?"

Igor Matovič: "Ľudia vedia akej agende sa najviac venujeme, keďže sme také autentické protikorupčné hnutie. Naozaj sme išli do boja s korupciou , zoči-voči ťažkej mafii, vtedy, keď to nebolo populárne, kedy to bolo o živote a o riziku. Úplne logicky, keďže bojujeme voči korupcii, tak v prvom rade ministerstvo vnútra. Chceme urobiť poriadok a všetkých vagabundov zavrieť. To je naša alfa a omega, náš cieľ, ktorý by sme chceli dosiahnuť."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy