Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík: Na kandidátke SaS nebudú ľudia okolo Rajtára a Galka, sú extrémnym rizikom
Zdielať na

Sulík: Na kandidátke SaS nebudú ľudia okolo Rajtára a Galka, sú extrémnym rizikom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Richard Sulík predstavil návrh kandidátky SaS. Na zozname sa podľa jeho slov neobjaví skupina ľudí okolo Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára. Predstavujú podľa neho extrémne riziko pre stranu.

Líder SaS Sulík predstaví kandidátku už v pondelok, kde bude celý 150-členný návrh . "Poslanecký klub tak ako vznikne bude kvalitný. To garantujem koaličným stranám aj voličom," vyjadril sa Richard Sulík. Na kandidátke ale nebudú ľudia okolo Galka a Rajtára. "Títo ľudia predstavujú extrémne riziko, že poslanecký klub, ktorý vznikne po voľbách, nebude stabilný a stranu opustia," vysvetlil líder liberálov s tým, že ich vyzval, aby vyvodili dôsledky svojho konania. Podľa jeho slov na kandidátke určite nebudú mená, ktoré spochybňujú rozhodnutie kongresu a mená, ktoré by zo strany odišli.

Podľa Sulíka sa skupina ľudí pokúsila vnútiť verejnosti nedemokratické postupy v strane. Tvrdí, že interné záležitosti by sa nemali vynášať na verejnosť. Niektoré informácie v médiách boli podľa neho vytiahnuté z kontextu. "Toto ma mrzí. Ako predseda som zodpovedný za chod strany a musím urobiť poriadok. Zatiaľ som to vždy dokázal urobiť. Nič nie je demokratickejšie, ako postaviť sa všetkým členom v tajnej voľbe," reagoval na svoje opätovné zvolenie do funkcie na kongrese, ktorý bol 7. septembra. Sulíka vo funkcii šéfa strany potvrdili na ďalšie štyri roky so ziskom 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných.

Na mimoriadnom kongrese sa nezúčastnili podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka. V ten deň oznámili, že v strane zakladajú názorovú platformu Demokratické jadro SaS. "Jediná náplň platformy je kopať do zvoleného predsedu a do záverov kongresu. Moja ochota a schopnosť nechať si skákať po hlave má svoje medze," povedal Sulík. "Natália Blahová, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka sa vyjadrili, že nebudú na kandidátke, ak na nej nebudú Galko s Rajtárom," dodal predseda liberálov a vyzval poslancov demokratického jadra, aby vystúpili zo strany. 

SaS vs. Smer -SD

"Poďme spoločne poraziť Smer,"  vyhlásil s tým, že o toto sa budú spoločne v strane snažiť. "Som presvedčený, že nájdeme množstvo voličov, máme pevné zázemie. Som presvedčený, že SaS bude súčasťou vlády," pokračoval. 

Sulík tiež prezradil, že by na kandidátke chcel poslankyňu Kiššovú. "10 rokov ťaháme túto stranu a veľmi ma mrzí, že Jana Kiššová odmietla byť na mojom návrhu, ponúkal som jej číslo 3. Veľmi rád by som ju tam videl, možno zváži svoje rozhodnutie, má ešte čas," poznamenal. 

Podľa Sulíka majú šancu, aby SaS bola koaličnou stranou, zároveň tiež povedal, že ho mrzí, že niektorí členovia strany zrejme odídu. 

Pre kandidátku sa strhol v SaS aj spor. Viac sa dozviete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy