Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zuzana Čaputová odcestovala na ďalšiu zahraničnú cestu vlakom. Jej ôsma cesta smerovala do susednej Viedne
Zdielať na

Zuzana Čaputová odcestovala na ďalšiu zahraničnú cestu vlakom. Jej ôsma cesta smerovala do susednej Viedne

Google News Button Sledovať správy

VIEDEŇ/BRATISLAVA / Vlakom v piatok odcestovala Zuzana Čaputová na svoju ďalšiu zahraničnú návštevu. Jej ôsma cesta smerovala do susednej Viedne na nástupnícku návštevu, kde sa stretla s prezidentom a kancelárkou. Podľa prezidenta Alexandra Van der Bellena sú naše vzťahy skvelé. Vyzdvihol hodnotové rebríčky Čaputovej ako aj to, že vo väčšine vecí zhodneme.

Prezidentka sa na svoju ďalšiu návštevu vybrala vlakom, a nemá to ani ďaleko. Bratislava a Viedeň sú totiž najbližšie hlavné mestá Európy a delí ich len 78 kilometrov. Prezidentka si jazdu vlakom vychutnávala, neraz ju absolvovala aj pred tým. "Vlakom práve kvôli tomu, aby sme zvýraznili význam hromadnej dopravy, pretože je ďaleko ekologickejšia ako individuálna doprava," vysvetľuje Zuzana Čaputová. 

​Byť prezidentom pasažierom má aj svoje výhody. Vagón pre seba a žiadna starosť o lístky. "Priznám sa, že nestála som pri okienku, mala som to zabezpečené. Kúpil mi ho protokol," dodala. To ale ešte neznamená, že môžete cestovať na čierno, sprievodkyňa však má ale väčší rešpekt. Nestáva sa asi často, že by kontrolovala lístok hlave štátu. "Bolo to veľmi zaujímavé, mala som aj trému," priznáva sprievodkyňa. 

Rozoberali najmä témy, ktoré nás spájajú 

V bývalom sídle Habsburgovcov rozoberali s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom najmä témy, ktoré ich spájajú. Jednou je aj ekológia. Prezident Van der Bellen je napríklad známy aj tým, že rád využíva MHD. Obaja sa zhodli, že je potrebné robiť viac v oblasti klimatických zmien, nie vo všetkom sa ale obe krajiny zhodnú. "Rakúsko sa pozerá na jadrovú energiu s veľkou skepsou a preto sa s nedôverou pozeráme aj na Mochovce. My sme sa s touto cestou získavania energie z opodstatnených dôvodov rozlúčili už pred desiatkami rokov," poznamenal Van der Bellen. 

"Jadrová energetika je nateraz pre nás ešte dôležitým zdrojom energie, ale ako som spomenula pánovi prezidentovi, obnoviteľné zdroje energie a ich rozšírené využívanie - v tomto je Rakúsko pre nás veľkou inšpiráciou," skonštatovala Čaputová.  

Prezidentka má za sebou návštevu už ôsmych krajín 

Van der Bellen aj rakúski novinári ocenili Čaputovej cestu vlakom aj environmentálnu agendu, no ešte niečo. "Pani Čaputová prvýkrát prišla ako žena od čias Márie Terézie sem ako hlava štátu vašej krajiny," uviedol rakúsky prezident.

Prezidentka Čaputová má tak za sebou nabitý letný program a návštevu ôsmych krajín. Už na jeseň ju čakajú vzdialenejšie destinácie ako Japonsko alebo Spojené štáty. 

Spravodlivosť na Slovensku bola tovarom a istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť, tvrdí Zuzana Čaputová. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy