Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia vyzbierala podpisy na mimoriadnu schôdzu. Chcú vysloviť nedôveru Pellegrinimu
Zdielať na

Opozícia vyzbierala podpisy na mimoriadnu schôdzu. Chcú vysloviť nedôveru Pellegrinimu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opoziční poslanci vyzbierali podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu. Zber podpisov iniciovalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktoré chce vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval premiéra, aby odvolal štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorej vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema.

Dôvodom mimoriadnej schôdze je podľa Matoviča zbabelosť, akou sa Pellegini postavil k odvolaniu štátnej tajomníčky. Líder OĽaNO tvrdí, že premiér by mal strážiť spravodlivosť. „´"Namiesto toho máme premiéra, ktorý hovorí, aby sme túto ženu nechali, nech ´spravodlivosť´ zabezpečuje,” povedal Matovič. Myslí si, že po tom ako sa s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom Pellegrini dohodol, že bude na prvom mieste na kandidátke, bude teraz premiér hájiť záujmy mafie. Predseda NR SR Andrej Danko má teraz sedem pracovných dní na to, aby schôdzu zvolal. Opozícia zozbierala 32 podpisov.

"Peter Pellegrini je slabý premiér. Premiér, akého Slovenská republika v týchto časoch, keď stojíme na križovatke, nepotrebuje. Premiér, ktorý sa vždy akoby naoko skúsil postaviť svojmu šéfovi, aby vzápätí ukázal, že jeho pánom je Robert Fico. Spravil tak pri takzvanej košickej vzbure členov Smeru-SD, ale aj naposledy pri reforme nemocníc, ktorú ešte pred pár mesiacmi na veľkolepej tlačovke ohlasoval a obhajoval spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou. Žiadne lepšie krídlo v Smere neexistuje a prípad Moniky Jankovskej je toho ukážkovým dôkazom," povedala podpredsedníčka strany Sloboda a Solidarita Jana Kiššová.

Zúfalstvo opozície vyplývajúce z jej neschopnosti prináša len ďalšie hlúpe nápady, tvrdí Fico

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica sa podanie návrhu na odvolanie funkčnej vlády pár mesiacov pred koncom volebného obdobia, nedá nazvať nijako inak, len ako pokus za každú cenu liať špinu a bez dôkazov obviňovať. "To je totiž jediné, čo dnes súčasná opozícia dokáže robiť. Žiadna alternatíva, žiadna nová vízia, len nenávisť. Poslanecký klub strany Smer-SD bude predsedu vlády a celú koaličnú vládu pred opozíciou, ktorú reprezentujú uznaní daňoví podvodníci ako Andrej Kiska a Igor Matovič, narkoman a podozriví z obchodovania s drogami ako Boris Kollár a Michal Truban, pozemkový špekulant Richard Sulík či privatizačné dieťa a vymetač politických strán Miroslav Beblavý, brániť všetkými dostupnými prostriedkami a návrh na vyslovenie nedôvery považuje za absolútne neopodstatnený, účelový a predovšetkým smiešny," reagoval Fico v stanovisku. 

Jankovská po zadržaní mobilného telefónu odcestovala na plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky či odíde zo svojho postu. Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že v prípade potvrdenia neoficiálnych informácií orgánmi činnými v trestnom konaní, podá okamžitý návrh na odvolanie štátnej tajomníčky. K odstúpeniu z tohto postu Jankovskú vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Pellegrini v pondelok 26. augusta odmietol hysterické výkriky, že vláda niekoho kryje alebo že vláda nekoná. Vyzval k odmietnutiu tých, ktorí na tejto téme kanibalizujú. "Je tenká čiara medzi verbálnym a skutočným útokom," povedal. Dodal, že nechce a nemôže ako predseda vlády SR zasahovať do vyšetrovania. V prípade Moniky Jankovskej disponuje iba informáciou, že NAKA ju požiadala o poskytnutie mobilného telefónu. "Ak nevieme, kde je pravda, nevynášajme súdy na základe novinových titulkov. Ak sa previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujmem k tomu rázny postoj tak, ako som to urobil vždy doteraz," povedal Pellegrini. Je presvedčený, že je na Jankovskej zvážení, či táto situácia pomáha jej alebo strane, ktorá ju do vysokej funkcie nominovala.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič zvolal proti pôsobeniu Moniky Jankovskej na jej poste aj protest pred budovou ministerstva spravodlivosti. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy