Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študenti onedlho mieria na internáty. Tie pri čerpaní peňazí na rekonštrukciu narazili aj na problémy
Zdielať na

Študenti onedlho mieria na internáty. Tie pri čerpaní peňazí na rekonštrukciu narazili aj na problémy

BRATISLAVA / Už začiatkom septembra sa očakáva najväčšia vlna príchodu študentov na vysokoškolské internáty. Čerpanie historicky najväčšej dotácie od vlády na ich rekonštrukciu však narazilo na viaceré problémy. Sľúbených 20 z 50 miliónov eur, tak stále nie je vyčerpaných a mnohé práce na obnove internátov sa ešte neskončili.

"My žiadnym spôsobom neblokujeme tok prostriedkov, ale to, že táto vláda sľúbila tých 20 plus 30, a že tie sú garantované, to môžem potvrdiť," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. Na problémy najviac doplatila Univerzita Komenského v Bratislave. Tá rozsiahlu rekonštrukciu svojich internátov ešte v máji odložila a odvolala ich riaditeľa. Podľa ministerky školstva sa tam nepodarilo zrealizovať verejné obstarávanie. Teraz by už situácia mala byť iná.

Spustenie rekonštrukcie internátov Družba a Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra v Mlynskej doline vedenie univerzity ohlásilo tento mesiac. Na jej internátoch by sa už malo reálne pracovať. Niektorí študenti o tom vôbec nevedeli. Čulý stavebný ruch sme vo vysokoškolskom meste v Mlynskej doline ale nenašli. Naopak v susedných internátoch Mladosť, ktoré patria Slovenskej technickej univerzite sa aktívne pracovalo aj počas sviatku.

"Vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK sa v súčasnosti aktívne pracuje na obnove výmenníkovej stanice pre Manželské internáty, dokončujú sa práce na výmene vzduchotechniky v jedálni Venza a začínajú sa práce na obnove určených striech. Prebieha komunikácia s dodávateľom postelí a finalizujú sa projekty na revitalizáciu spoločných priestorov a okolia internátov v Mlynskej doline. Výťahy do výškových bodov Šturák a Manželské internáty sú objednané, respektíve zadané do výroby. Tieto práce by mali byť dokončené do konca roka, ak bude všetko prebiehať v dobrom tempe a nenastanú problémy. Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK plánuje do konca roka preinvestovať cca 600-tisíc eur z vlastných zdrojov a 1,3 mil. eur od štátu. Viaceré z plánovaných rekonštrukčných prác vo Vysokoškolských internátoch Družba UK, ako je výmena okien, balkónových stien, radiátorov, oprava postelí, výmena rozvodov a osvetlenia či oprava striech, sú už dokončené a niektoré ešte prebiehajú. Plánovaný termín dokončenia je koniec augusta. Rekonštrukcia jedálne potrvá ešte približne 9 – 12 mesiacov," uviedla Lenka Miller, hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave.

Situácia, v ktorej sa ocitla Univerzita Komenského mrzí aj ministerku školstva. "Je to teda veľká škoda, lebo ona mala práve rezervované najväčšie prostriedky. Lebo to je bratislavská škola, ktorá nemôže benefitovať z eurofondových projektov," uviedla Lubyová. Študentské mesto v Mlynskej doline potrebovalo jednu z najväčších rekonštrukcií. Na jeho viacerých častiach už bol havarijný stav. Podľa predsedu študentskej rady pri čerpaní dotácií išlo najmä o byrokratické problémy. "Zmenilo sa to na spôsob vyplácania faktúr alebo dokazovania si reálneho čerpania. Práve to pomôže univerzitám, že im garantujem, že tie finančné prostriedky majú na účtoch. A nebudeme od nich žiadať za každým nejaké čerpanie, lebo ťažko čerpajú, keď nemajú peniaze," povedal predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász.

"Prostriedky sa dajú vyplácať len v takej miere, v akej sa dokážu čerpať. Sú také školy, ktoré už vyčerpali sto percent, sú školy, ktoré zatiaľ vyčerpali nulu," dodala Lubyová. Zo zostávajúcich 30 miliónov eur budú môcť vysoké školy čerpať na rekonštrukciu svojich internátov ešte tento rok a tiež v roku 2020. Študentská rada ale tvrdí, že práce napredujú pomaly, preto už teraz pripravuje rokovania o ďalšiu dotáciu na obdobie do roku 2025. "Česká republika preinvestovala do internátov 120 miliónov eur. Čiže naozaj sme nazad v tomto prípade," myslí si Lovász.

"Študenti, ktorí prídu študovať na vysoké školy, tak v mnohých mestách sa môžu tešiť na to, že budú mať veľmi kvalitné ubytovanie, ktoré je európskym štandardom," tvrdí prezidentskej Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy