Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak má dieťa menej ako 150 cm a 40 kg musí byť pripútané v sedačke. Ako je to ale v zahraničí?
Zdielať na

Ak má dieťa menej ako 150 cm a 40 kg musí byť pripútané v sedačke. Ako je to ale v zahraničí?

BRATISLAVA / Sedieť v autosedačke musia všetky deti, ktoré majú výšku menej ako 150 centimetrov a vážia menej ako 40 kilogramov. Také sú pravidlá na Slovensku. Čo ale platí v okolitých krajinách sme sa pýtali na ministerstve zahraničných vecí.

"Najbezpečnejšie je zadné sedadlo za spolujazdcom," tvrdí dopravný konzultant Igor Dolanský. 

V Českej republike je možné prepravovať dieťa v aute ak splníte aspoň jednu z podmienok, a to že bude mať viac ako 150 centimetrov alebo viac ako 36 kilogramov. "Pokiaľ na zadných sedadlách sa prepravujú 3 deti a nezmestia sa tam 3 autosedačky, môže sa 1 dieťa staršie ako 3 roky, ktoré meria menej ako 150 cm byť prepravované bez nej a iba sa pripúta bezpečnostným pásom," uviedol Juraj Tomaga, hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

​V Srbsku sa na prednom sedadle nesmie prevážať dieťa mladšie ako 12 rokov. Výnimkou sú deti vo vajíčku otočenom v opačnom smere jazdy a vypnutým airbagom vozidla.

V Maďarsku je to tiež trochu ináč. "Povinnosťou je mať podsedák na prednom sedadle do 150 cm výšky osoby, bez ohľadu na jej vek, teda nielen deti musia takúto pomôcku používať," objasnil Juraj Tomaga.

V Bulharsku je zakázané prepravovať dieťa mladšie ako 12 rokov, aj keď je v detskej sedačke, na sedadle spolujazdca.

Aj vo Francúzsku majú špeciálne pravidlá. "Dieťa nemôže sedieť na prednom sedadle vo vozidle pred dosiahnutím veku 10 rokov. Všetky deti, ktoré nedosiahli tento vek, musia sedieť v zadnej časti vozidla bez ohľadu na ich veľkosť alebo hmotnosť," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí. Vo francúzsku ale existujú výnimky z tohto pravidla, a to napríklad ak prevážate viac detí mladších ako 10 rokov a v zadnej časti auta nie je dosť miesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy