Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ani vysoké pokuty nestačia, mnohí ich bez problémov uhradia a idú ďalej. A to aj opakovane
Zdielať na

Ani vysoké pokuty nestačia, mnohí ich bez problémov uhradia a idú ďalej. A to aj opakovane

BRATISLAVA / Idete rýchlo a namerajú vás policajti. Zaplatíte a idete ďalej. Prekročenie povolenej rýchlosti patrí medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd. Paradoxne ho naše zákony nepovažujú za závažné porušenie pravidiel.

Za prekročenie rýchlosti o viac ako 50 km/h hrozia vodičom vysoké pokuty. "V blokovom konaní hrozí pokuta od 250 do 800 eur a v správnom konaní od 500 do 1000 eur a zákaz činnosti," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. 

Ani takto vysoké pokuty mnohých vodičov od rýchlej jazdy neodradia, bez problémov ich uhradia a to aj opakovane. "Vysoká pokuta v prípade vysokého prekročenia rýchlosti určite dostatočným trestom nie je," myslí si dopravný konzultant Igor Dolanský. "Tu skôr by pomohlo, aby to nebolo o peniazoch, ale o čase, aby išli na nejaké školenie," odporúča dopravný psychológ Karol Kleiman. 

Rýchlosť podľa našich zákonov už nie je závažný dopravný priestupok, pritom je paradoxne jednou z najčastejších príčin vzniku dopravných nehôd. Dopravný konzultant však s týmto nesúhlasí a uvítal by zmenu. "Dovolím si povedať, že prekročenie rýchlosti o povedzme 20, 30, 40 km/h závažným porušením je," hovorí Dolanský.

Trikrát a dosť 

Rozdiel medzi porušením pravidiel cestnej premávky a porušením závažným spôsobom je taký, že pri klasickom priestupku len zaplatíte pokutu, no ak spáchate tri závažné priestupky, tak vám policajti zadržia vodičský preukaz a pošlú na preskúšanie či k dopravnému psychológovi. "Oni preto jazdia tak rýchlo, lebo ani sú zruční sú dynamickí, majú veľmi dobrý postreh, oni to vozidlo zvládnu aj pri tej 220-tke, ale osobnostne sú to osoby veľmi narcistické, ktoré sa chcú ukazovať," vysvetľuje Kleiman. 

Medzi takéto priestupky napríklad patrí jazda pod vplyvom alkoholu, nedanie prednosti v jazde alebo ohrozenie chodca či cyklistu. Cestní piráti tak podľa našich zákonov závažne dopravné predpisy neporušujú. "Za prekročenie rýchlosti o viac ako 50 km/h v obci a o viac ako 60 km/h mimo obce bolo za prvý polrok tohto roka uložených 537 blokových pokút," približuje Baloghová. "Pri väčšom prekročení rýchlosti v obci o 50, 70, 100 km/h sú také prípady, je to v mnohých krajinách riešené aj väzobne," poznamenal Dolanský. 

Agresívny vodič napadol ženu na priechode. Snažil sa ju dokonca zraziť. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy