Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň dovolenky navyše pre cyklistov, navrhuje nemecký poslanec. Poisťovne sú skeptické
Zdielať na

Deň dovolenky navyše pre cyklistov, navrhuje nemecký poslanec. Poisťovne sú skeptické

Archívna reportáž

Pozrite si archívnu reportáž

BERLÍN / Zamestnanci, ktorí do práce jazdia na bicykli, by mali dostať o deň dovolenky naviac. S návrhom prišiel nemecký poslanec za stranu zelených Stefan Gelbhaar. Cyklisti sú podľa neho zdravší a vyčerpajú tak menej dní práceneschopnosti. Zdravotné poisťovne sú k návrhu skeptické.

"Deň dovolenky naviac pre tých, ktorí jazdia na bicykli, je spravodlivý," povedal 43-ročný nemecký poslanec Gelbhaar pre nemecký denník Bild. Vďaka pohybu sú podľa neho cyklisti menej často chorý. Navyše by deň dovolenky motivoval ďalších ľudí, aby prišli do práce na bicykli. 

Agentúra DPA sa odvoláva aj na holandskú štúdiu z roku 2009, podľa ktorej zamestnanci, ktorí jazdia do práce na bicykli, čerpajú pre choroby v porovnaní s kolegami, ktorí na bicykli nejazdia, v priemere o deň práceneschopnosti menej. Jedna z nemeckých poisťovní ale uvádza: "A čo ľudia, ktorí nejazdia na bicykli ale dbajú na vyváženú stravu? Nikto nad sebou nechce mať zdravotnú políciu."

Podľa odborníka na dopravu nie je cyklista ako cyklista. Podľa neho je obrovský rozdiel v tom, či na ceste jazdí cyklista-vodič alebo cyklista-nevodič. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy