Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bojov v SNP sa zúčastnilo aj veľa Židov. Po ich oslobodení domov nešli, vybrali sa so zbraňami v rukách do hôr
Zdielať na

Bojov v SNP sa zúčastnilo aj veľa Židov. Po ich oslobodení domov nešli, vybrali sa so zbraňami v rukách do hôr

NOVÁKY / Jeden veľmi zaujímavý príbeh sa odohral v pracovnom tábore v Novákoch. Najskôr ho zaradili medzi koncentračné tábory a do susedného Poľska odtiaľ deportovali tisíce Židov. Tí, ktorí zostali na Slovensku, pracovali uväznení až do povstania. Keď ich prišli po vypuknutí SNP oslobodiť, domov neodišli. So zbraňami v rukách sa vybrali do hôr, kde sa pridali k partizánom.

"Židovská účasť v Slovenskom národnom povstaní bola určitý čas tabuizovaná, o tom sa nepísalo," približuje Alexander Bachnár. Bol jedným z tých, ktorí sa pridali na stranu partizánov, ale predtým okúsil krutosť fašizmu na vlastnej koži. Niekoľko rokov strávil v koncentračnom tábore v Novákoch. "Celkovo bolo z Novák deportovaných 5 900 židovských a partizánskych osôb," vysvetľuje.

Tisíce Židov deportovali na istú smrť zo železničnej stanice v Novákoch. Tí, ktorí mali viac šťastia a zostali v tunajšom tábore, sa neskôr pridali k partizánom.

"Po zastavení transportu v októbri 1942 sa tento tábor premenil na pracovný, už v rámci činnosti tohto tábora sa pripravovalo a existovalo také podzemné hnutie, ktoré bolo antifašistické," tvrdí historik Erik Kližan. 

Niekoľko mesiacov pred vypuknutím Slovenského národného povstania sa im podarilo vyrobiť rádiový prijímač a nadviazali kontakt s ilegálnym povstaleckým hnutím.

"Od vojakov, ktorí sa vracali z východného frontu, sme kupovali zbrane," hovorí Alexander Bachnár. 

​Zaobchádzanie so zbraňami cvičili po nociach. 30 augusta 1944 predstúpilo 200 Židov pred veliteľa tábora. "Ten povedal tieto nezabudnuteľné slová. Chlapci, vedel som, že máte zbrane, ale že máte toľko zbraní, to som nevedel," spomína Bachnár. 

"Mali tam medzi sebou aj ženy, ale tie boli súčasťou zdravotníckej sekcie," dodáva historik Kližan. 

Zaujímavosťou je, že sa k nim pridal aj sám veliteľ tábora. Pomáhali napríklad pri oslobodení Handlovej a bojovali na viacerých miestach. 

"O ich hrdinskosti svedčí aj to, že 38 z nich padlo v bojoch. Oni naozaj išli brániť tú svoju vlasť, mohli sa zobrať a odísť, ale napriek tomu riskovali svoje životy a bojovali za obnovenie tej svojej bývalej vlasti," poznamenal Kližan. 

Ťažké boje prebiehali aj na severovýchode

Medzi najaktívnejšie partizánske skupiny pred vypuknutím SNP patrili aj tie na severovýchode Slovenska. Na podporu vtedajších povstalcov neraz doplatili i niektoré obce ako napríklad Zlatá Baňa.

Dedinu vypálili do posledného domu. Po vypuknutí povstania sa stal severovýchod dejiskom ťažkých bojov, ktoré mali pôvodne za cieľ spojiť povstalecké sily na Slovensku s Červenou armádou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy