Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda odobrila viac ako tri miliardy pre rozvoj hornej Nitry
Zdielať na

Vláda odobrila viac ako tri miliardy pre rozvoj hornej Nitry

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci poslanci už týždeň oddychujú, ministri rokovali aj v stredu, no bez svojho šéfa. Peter Pellegrini sa v utorok z Bruselu nevrátil a po rokovaniach začal hneď oddychovať. Naopak, väčšinu ministrov vraj dovolenka ešte len čaká. V stredu ale ešte mali plné ruky práce s rozdeľovaním miliónov na opravu Krásnej Hôrky či na rekonštrukciu nemocníc.

Ministri sa na poslednom rokovaní nenudili. Čakalo ich asi 30 materiálov. Najrozsiahlejší a najdrahší materiál je akčný plán na transformáciu hornej Nitry, ktorú tvorí viac ako 215 projektov za viac ako tri miliardy eur, ktoré by mali priniesť asi 5 000 pracovných miest.

"Vieme, že v roku 2023, keď sa dokončí transformátorová stanica vysokého napätia a takzvaný uzol Bystričany, sa prestane prostredníctvom všeobecného hospodárskeho záujmu dotovať prostredníctvom ceny elektrickej energie ťažba hnedého uhlia v regióne a už teraz dochádza k postupnému útlmu ťažby," uviedol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

Pellegrini sa z Bruselu chystá oddychovať

Premiér Peter Pellegrini sa rokovania vlády nezúčastnil. Sedel totiž v Bruseli odkiaľ avizoval, že sa poberie na niekoľkodňové voľno. Dianie v Bruseli ale sledoval aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý uviedol, že výsledok je celkom fajn, no priznal sklamanie z toho, že z nášho bloku vo vedení nik nebude. "Samozrejme, že ma to mrzí. Myslím si, že to nie je dobré ani pre samotnú Európsku úniu, pretože tie krajiny, ktoré vstúpili po roku 2004 majú svoje skúsenosti a svoju optiku, je to dobré aj pre vyvažovanie celkovej politiky," uviedol Lajčák. 

Vyjadril sa aj Richard Sulík, líder SaS: "Výsledkom samitu však je, že dosiahnutý kompromis je tým najhorším, čo sa mohlo únii v tomto čase prihodiť. Anuloval sa demokratický proces voľby."

Vláda tiež schválila viac ako 86 miliónov na rekonštrukciu Univerzitnej nemocnice Bratislava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy