Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voda a kanalizácia v každej obci. Vláda má za sebou plodné rokovanie
Zdielať na

Voda a kanalizácia v každej obci. Vláda má za sebou plodné rokovanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda má za sebou vskutku plodné rokovanie. Po ňom z úst premiéra zaznelo niekoľko zaujímavých informácií o tom, čo nás čaká v najbližších mesiacoch. Veľkolepé novembrové oslavy, či voda a kanalizácia pre mestá a obce. A to je len časť z toho, čo dnes vládny kabinet odklepol.

Vláda si dnes sama dala niekoľko domácich úloh. Prvou je pripraviť sériu podujatí, vrátane slávnostného galaprogramu v deň štátneho sviatku 17. novembra. Koľko to bude stáť, zatiaľ nevieme. Isté je, že to vláda definitívne odobrila. Kandidátom slovenska na post komisára európskej komisie bude Maroš Šefčovič. Na stole bol aj desaťročia trvajúci problém vodovodov a kanalizácií. Vraj práve teraz to ideme systematicky riešiť. László Solymos preto dostal domácu úlohu. "Aby do 30.9. tohto roku predložil vláde nie informáciu, ale strategický dokument, takzvaný národný program dobudovania vodovodu a kanalizácií," uviedol Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Tento dokument má obsahovať už aj konkrétne možnosti financovania, aby sme sa mohli pripraviť na eurofondy, či rokovania s európskou investičnou bankou. A nielen to. "Štát bude musieť prioritne nasledujúcich 10 rokov každý rok vyčleňovať jasnú a predvídateľnú sumu, s ktorou bude počítať environmentálny fond a ktorá každý rok bude rozdeľovaná medzi obce a mestá," povedal Peter Pellegrini. "Týmto opatrením v podstate ideme splácať historický dlh a dnes nám ostáva iba dúfať, že tento problém sa bude riešiť systematicky a s dostatočným balíkom finančných prostriedkov," informoval Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Nie len premiér dnes vyslal súhlasný odkaz novej prezidentke. Voľba budúceho generálneho prokurátora tak zrejme prejde zmenami. "Že by kandidátov na generálneho prokurátora mohli nastolovať, teda navrhovať aj iné subjekty než len poslanci parlamentu," povedala Zuzana Čaputová, prezidentka SR. "Na tom nevidím nič zlé. Lebo to môže len spestriť množstvo kandidátov a zvýšiť kvalitu a v konečnom dôsledku zase len tú právomoc bude mať v rukách parlament," dodal Pellegrini. 

V stredu sa riešila aj politika. Okrem vzťahov v Smere zarezonovala aj reakcia na Andreja Kisku. "Či si vie predstaviť spoluprácu so mnou alebo s pánom Kollárom, tak povedal, že s pánom Kollárom." objasnil predseda vlády SR. Premiér len mykol plecami. Nepáči sa mu vraj slovenský folklór, kde každý hovorí s kým jednoznačne nie. "Tak asi mu je pán Kollár, ktorý je známy tým, že mal známosti s najväčšími bosmi podsvetia bližší ako ja," dodal predseda vlády SR. 

Cez leto si máme podľa premiéra od politikov oddýchnuť. Až potom nastúpi tvrdý boj o každého voliča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy