Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žena, označovaná v Česku za vrahyňu, sa ocitla na slobode. Vo väzení záhadne otehotnela
Zdielať na

Žena, označovaná v Česku za vrahyňu, sa ocitla na slobode. Vo väzení záhadne otehotnela

PRAHA / Petra Janáková je odsúdená na 30 rokov vo väzení za zastrelenie človeka a pokus o vraždu ďalších troch ľudí. Žena vo väzení ale porodila. Dvadsaťdeväťročná vrahyňa sa tak teraz ocitla na asi 15 mesiacov na slobode. Zákon totiž tehotným ženám zaisťuje prerušenie výkonu trestu až do prvých narodenín dieťaťa.

Žena sa nachádza v krkonošskej Jilemnici, ľudia jej tu ale vôbec "nefandia", informuje o tom web novinky.cz. "Policajti majú pokyny, čo robiť, keby sa malo schylovať k nejakému konfliktu," vyjadril sa miestny starosta  Vladimír Vinklář. Príspevky na facebookovom fóre Jilemnický Krakonoš  sú väčšinou varovné. "Normálne sa promenáduje po Jilemnici ako by prišla z dovolenky. Niečo nie je v poriadku so zákonom v tejto krajine," napísala jedna z obyvateliek na fóre"Ľudia z Jilemnicka by mohli vziať spravodlivosť do svojich rúk," napísal ďalší.  

Odsúdená nie je teraz v dobe prerušenia trestu ani pod dozorom, nemusí sa dokonca ani hlásiť probačným úradníkom, informuje čt24. "Musíme vyhovieť zákonu ale robíme to s ťažkým srdcom pretože sa obávame, že by svoje konanie mohla opakovať," povedal podľa čt24 pre Lidové noviny Igor Krajdl, miestopredseda Krajského súdu v Ostrave, ktorý o prerušení trestu rozhodol. "Zatiaľ čo pri vážnom ochorení, ako je napríklad rakovina alebo leukémia, má súd možnosť väzňa prepustiť, pri tehotenstve zákon hovorí, že nemusí," dodal Krajdl. 

Petra Janáková si zatiaľ odsedela zo svojho trestu len 2 roky. Väčšinu času strávila vo väznici Hradec Králové, kde pravdepodobne aj otehotnela. Akým spôsobom k tomu došlo, zatiaľ nie je jasné. Podľa serveru iDnes.cz mala vo väzení aj mužskú návštevu, dvojica ale údajne nikdy sama nezostala. Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov bude teraz prípad vyšetrovať a zisťovať, či otcom nebude niekto z dozorcov. Nie je ale ani vylúčené, že spermie je doručil niektorí z väzňov. 

Žiadny preventívny krok, ktorý by zabránil tomu, že vrahyňa utečie za hranice alebo niekoho ohrozí, súd prijať nemôže. V úvahu nepripadá ani elektronický náramok, ktorý by jej pohyb monitoroval. Ten je totiž podľa Krajdla možné použiť len ako náhradu väzby alebo v prípade podmieneného prepustenia. "Možnosť ako docieliť takéto prerušenie trestu sa medzi väzenkyňami určite rozšírili," povedal advokát Jan Černý. 

Súd Hradec Králove odsúdil Petru a jej muža na doživotie za to, že ranou z blízka do hlavy strelili zberateľa mincí, ktorého aj okradli. Taktiež sa pokúsili okradnúť a dvakrát zavraždiť majiteľa herne v Novej Pace, aby získali peniaze z jeho životnej poistky. Proti doživotiu sa ale odvolali. 

Pozrite si reportáž o mužovi, ktorý pre pomstu frajerke pôjde do väzenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy