Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rybárska sezóna v ohrození. Rybári našli stovky mŕtvych rýb
Zdielať na

Rybárska sezóna v ohrození. Rybári našli stovky mŕtvych rýb

SPIŠ / Rybárska sezóna na Spiši je ohrozená. Policajti vyšetrujú masívny úhyn rýb v Hornáde. Na úseku 10 kilometrov toku našli rybári stovky mŕtvych živočíchov. Vinník je podľa rybárov jasný, úhyn začal pri čističke odpadových vôd.

Spišskonovoveskí rybári Hornád pred sezónou zarybnili. No teraz sa boja, že nebude čo loviť a ľudia si rybárske lístky kupovali nadarmo. Koryto aj brehy Hornádu začali zaplavovať mŕtve ryby po prívalových dažďoch. Presný počet kusov rýb rybári nevedia, no z toku ich vytiahli desiatky kilogramov. O život tak prišli aj druhy, ktoré rastú dvadsať rokov. "Jedná sa o zastaralú technológiu čističky v meste Spišská Nová Ves. Kontaktovali sme aj prevádzkovateľa čističky odpadových vôd, budeme s ním jednať," povedal Radovan Pavlikovský, podpredseda MO SRZ.

Podľa rybárov sa ryby udusili. Do vody sa musel podľa nich dostať odpadový a nevyčistený kal, ktorý upchal žiabre a vytlačil kyslík z vody. Paradoxom je stanovisko inšpekcie životného prostredia. V ňom stojí že ide o bežný jav po intenzívnych dažďoch a čistička neporušila žiaden zákon.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy